Skip to main content

Τι σημαίνει το πολιτικό δράμα της Ιταλίας για την Ευρώπη;

Η Ιταλία βρίσκεται συχνά στα όρια μιας πολιτικής κρίσης. Η τελευταία οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι και την προκήρυξη εκλογών για τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι παλεύουν με την ενεργειακή κρίση και ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πανικό για τις υπερχρεωμένες χώρες – όπως η Ιταλία. Παράλληλα, υπάρχει η πιθανή άνοδος των αντιμεταναστευτικών ακροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας και η αποχώρηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, του πρώην κεντρικού τραπεζίτη που θεωρήθηκε το «σταθερό χέρι» της Ιταλίας, αφήνοντας τους επενδυτές να ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ευρώπη; Η αβεβαιότητα και το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κινδυνεύει να γίνει το πρόβλημα όλων των άλλων, εξηγεί το Bloomberg.

Μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ο συνασπισμός του Ντράγκι είχε καταφέρει να εξισορροπήσει την οικονομία μετά την πανδημία και να μειώσει το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας, το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ με περίπου μιάμιση φορά το ΑΕΠ της.

Το πολιτικό δράμα της Ιταλίας έρχεται καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ύφεση στις χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν όταν τον Ιούνιο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας είχαν εκτοξευτεί πάνω από το 4%, όταν η μεγάλη αύξηση επιτοκίου που πραγματοποίησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τα ίδια βήματα. 

μετά την υπέρβαση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων κατά 4% τον Ιούνιο, το υψηλότερο από το 2014. Τα υψηλότερα επιτόκια εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του φορτίου χρέους της Ιταλίας εν μέσω στάσιμης οικονομίας και συρρίκνωσης του πληθυσμού.

Τα υψηλότερα επιτόκια εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας εν μέσω μιας στάσιμης οικονομίας και της συρρίκνωσης του πληθυσμού.

naftemporiki.gr