Skip to main content

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδιο για επείγουσα μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 1,5% εάν ο επόμενος χειμώνας είναι κρύος και η περιοχή δεν λάβει προληπτικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση ενός μέσου χειμώνα, η διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου από τη Μόσχα θα μειώσει το ΑΕΠ μεταξύ 0,6% και 1%, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ που είδε το Bloomberg. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη — συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά — για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

«Μια συντονισμένη απάντηση της ΕΕ πριν από το χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιόριζε τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας μιας πιθανής μεγάλης διαταραχής», ανέφερε η Επιτροπή στο προσχέδιο του εγγράφου, με τίτλο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Εκτίμησε ότι η λήψη έγκαιρων μέτρων για τη μείωση της ζήτησης στην περίπτωση ενός μέσου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής της προσφοράς στο ΑΕΠ στο 0,4%.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να διασφαλίσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την αιχμή της ζήτησης για θέρμανση και ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος ευθυγραμμίζονται με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από 63%, ή ίσο με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ.

Οι προσομοιώσεις της Επιτροπής και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου δείχνουν ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα της ΕΕ θα καλυφθούν στο 65-71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από τον στόχο του 80%. Αυτό υποδηλώνει ένα κενό 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και συνεχώς υψηλή παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου είναι επίμονα στενές, η αναπλήρωση των αποθεμάτων το καλοκαίρι του 2023 θα ήταν πολύ δύσκολη και αυτό με τη σειρά του θα βλάψει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο», ανέφερε η Κομισιόν. «Τα επίπεδα πλήρωσης αποθήκευσης τον Οκτώβριο του 2023 θα ήταν μόνο 41%.»

Οι περικοπές στις ρωσικές αποστολές έχουν επηρεάσει 12 κράτη μέλη και ώθησαν τη Γερμανία να αυξήσει τον συναγερμό της για κίνδυνο αερίου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο «συναγερμού» τον περασμένο μήνα. Οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο ήταν λιγότερο από το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021, σύμφωνα με το έγγραφο.

naftemporiki.gr