Skip to main content

Βρετανία: Έρχονται οι τελευταίοι γύροι στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών

Για τον τρίτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος ετοιμάζονται τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. 

Η ψηφοφορία θα βγάλει εκτός τον έναν από τους πέντε εναπομείναντες υποψηφίους που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 20:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου (22:00 ώρα Ελλάδας). 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ήρθε πρώτος σε ψήφους στον β’ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης την περασμένη εβδομάδα, με 101 ψήφους. Η υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Πένυ Μόρντοντ, ήρθε δεύτερη με 83 ψήφους, ακολουθούμενη από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας με 64, την πρώην υφυπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων, Κέμι Μπέιντενοκ με 49 ψήφους και τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Τομ Τούγκενχατ, με 32.

Δύο ακόμη γύροι ψηφοφοριών – την Τρίτη και την Τετάρτη – θα κρίνουν ποιοι θα είναι οι δύο τελικοί υποψήφιοι θα τεθούν στην κρίση των μελών του Συντηρητικού κόμματος. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα βγάνει εκτός σε κάθε γύρο αυτής της εβδομάδας.

Τα υποψήφιοι που έχουν απομείνει «πήραν φωτιά» το Σαββατοκύριακο καθώς όλοι επιτέθηκαν στον Σουνάκ και τη θητεία ως ΥΠΟΙΚ, με κάποιους να περιγράφουν το ρεκόρ αύξησης των δημοσίων δαπανών ως «σοσιαλιστικό».

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος θα ανακοινωθούν στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν ο σημερινός ηγέτης Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει επίσημα. 

naftemporiki.gr