Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ

Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε την Τετάρτη τις δύο αποσχισθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητα κράτη, όπως ανέφεραν ένας ηγέτης των αυτονομιστών και ένα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Βόρεια Κορέα είναι μόλις η τρίτη χώρα, μετά τη Ρωσία και τη Συρία, που αναγνωρίζει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, ο ηγέτης του Ντονέτεσκ Ντένις Πουσίλιν ανέφερε ότι ελπίζει να έχει μια «καρποφόρα συνεργασία» και καλή εμπορική σχέση με τη Βόρεια Κορέα.

Η «πρεσβεία» του Ντονέτσκ στη Μόσχα ανάρτησε μια φωτογραφία από μια τελετή κατά την οποία ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Σιν Χονγκ-τσόι παρέδωσε ένα «πιστοποιητικό αναγνώρισης» στην «πρέσβειρα» του Ντονέτσκ, την Όλγα Μακέγιεβα.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι αναγνώρισε την ανεξαρτησία και των δύο περιοχών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP