Skip to main content

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Πρόθυμος να καταθέσει ο Στιβ Μπάνον

Πρόθυμος να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πέρυσι, είναι ο Στιβ Μπάνον, σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπάνον αρχικά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

Σε επιστολή που έστειλε στον  εκπρόσωπο των Δημοκρατικών από το Μισισιπή που προεδρεύει της επιτροπής της Βουλής, Μπένι Τόμσον, ο δικηγόρος του Μπάνον είπε ότι «οι περιστάσεις έχουν πλέον αλλάξει». «Ο κ. Μπάνον είναι πρόθυμος, και προτιμά, να καταθέσει στη δημόσια ακρόασή σας», έγραψε ο Ρόμπερτ Κοστέλο το Σάββατο.

Η επιτροπή διεξήγαγε έρευνα σχεδόν ενός έτους για το πώς οι υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «μονόπλευρο κυνήγι μαγισσών» τις ακροάσεις της επιτροπής και έχει υποστηρίξει την κατάθεση του Μπάνον. Σε μια επιστολή που είδε το πρακτορείο ειδήσεων AP, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε ότι «παραιτείται από το εκτελεστικό προνόμιο για εσάς, το οποίο σας επιτρέπει να εισέλθετε και να καταθέσετε με ειλικρίνεια και δίκαια». 

Τόσο η επιτροπή του Κογκρέσου όσο και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Μπάνον δεν ήταν ποτέ υπό την προστασία που δίνει στον πρόεδρο και σε άλλα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας τη δυνατότητα να αποκρύπτουν την αποκάλυψη ορισμένων εμπιστευτικών αρχείων.

Ο Μπάνον κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο για περιφρόνηση του Κογκρέσου πέρυσι, αφού προηγουμένως δεν συμμορφώθηκε με κλήτευση για να εμφανιστεί σε κατάθεση ούτε προσκόμισε έγγραφα σχετικά με την εισβολή.

Ο Μπάνον αποχώρησε από τη διοίκηση το 2017, πολύ πριν από την επίθεση στο Κογκρέσο το 2021. Είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016.