Skip to main content

Πυρηνικά: Η Τεχεράνη λέει ότι δεν έχει απαιτήσεις που να υπερβαίνουν τη συμφωνία του 2015

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ότι η Τεχεράνη δεν είχε υποβάλει αίτημα που να υπερβαίνει τη συμφωνία που διέπει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Δεν έχουμε απαιτήσεις που να υπερβαίνουν την πυρηνική συμφωνία, σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς της αμερικανικής πλευράς στα μέσα ενημέρωσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη. «Τα αιτήματά μας είναι μέρος της συμφωνίας του 2015», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επέμεινε έτσι να αρνηθεί τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλεϊ, στο αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR. «Αυτοί οι Ιρανοί, συμπεριλαμβανομένης της Ντόχας, προσέθεσαν απαιτήσεις που θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πυρηνική συμφωνία, πράγματα που ήθελαν στο παρελθόν και τα οποία εμείς, οι Ευρωπαίοι και άλλοι έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν αποτελεί μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Έμμεσες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου στη Ντόχα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη προκειμένου να αναζωογονηθεί η συμφωνία του 2015 (ή JCPOA). Οι συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει «καμία πρόοδο» σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

naftemporiki.gr