Skip to main content

Πυρηνικά Ιράν: Η επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή αφήνει «παράθυρο» για λύση

Οι προσπάθειες με τη μεσολάβηση της Ευρώπης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν είναι πιθανό να επαναληφθούν μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή αυτόν τον μήνα.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι, ενώ οι συνομιλίες δεν προχώρησαν, οι προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας αναμένονταν να συνεχιστούν πέρα ​​από την προθεσμία του Ιουλίου που πρότεινε η πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ.

Η συμφωνία του 2015 πρόσφερε ελάφρυνση των κυρώσεων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών πετρελαίου, με αντάλλαγμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού του και τις παρεμβατικές επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις. Ο Τζο Μπάιντεν επιδίωξε για περισσότερο από ένα χρόνο να αναβιώσει τη συμφωνία, αλλά το Ιράν έχει επεκτείνει γρήγορα το πυρηνικό του έργο ενώ σταθερά περιορίζει τη διεθνή εποπτεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η ΔΟΑΕ είπε στην τελευταία της συνεδρίαση στις 9 Ιουνίου ότι οι επιθεωρητές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να επαληθεύουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που επιτρέπονται βάσει της συμφωνίας, εάν δεν επιτευχθεί διπλωματικός συμβιβασμός εντός ενός μήνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το παράθυρο για μια συμφωνία είναι στενό καθώς ο επιταχυνόμενος ρυθμός των πυρηνικών εργασιών του Ιράν απειλεί να καταστήσει τους όρους της αρχικής συμφωνίας παρωχημένους.

Στη Ντόχα, η διαπραγματευτική ομάδα της Τεχεράνης επανέλαβε τα παράπονά της για μια μομφή του ΔΟΑΕ για την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τους παρατηρητές, σύμφωνα με έναν από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Oρισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να αντισταθμίσει ένα διπλωματικό αδιέξοδο αποκρύπτοντας την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου σε αδήλωτη τοποθεσία.

naftemporiki.gr