Skip to main content

Κίνα: Ο Covid επιστρέφει στη Γουχάν, η Σαγκάη κήρυξε νίκη επί του ιού

Την ώρα που το Πεκίνο και η Σαγκάη «ξεμουδιάζουν» από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού έχοντας θέσει υπό έλεγχο τον ιό, ο Covid-19 επέστρεψε στην κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε. 

Ειδικότερα, δύο λιμενικοί εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό στη Γουχάν. Και οι δύο περιπτώσιες είναι ασυμπτωματικές λοιμώξεις, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα στην περιοχή για πάνω από ένα μήνα και έρχονται λίγες μέρες μετά τη συμβολική επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην πόλη, από όπου επανέλαβε την αφοσίωση της Κίνας στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για την οποία έχει επικριθεί έντονα καθώς αφήνει τη χώρα απομονωμένη και τους πολίτες έρμαια σε απρόβλεπτους και αυστηρούς περιορισμούς.

Εν τω μεταξύ, η επαρχία Ανχουέι στα ανατολικά ανέφερε σημαντική αύξηση κρουσμάτων, σε 107 την Παρασκευή από 14 πριν από μια ημέρα, κυρίως σε μια μικρή κομητεία περίπου 763.000 ανθρώπων που βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown. Η κομητεία θα υποβληθεί σε έναν τέταρτο γύρο μαζικών τεσρ για την εξάλειψη των λοιμώξεων, με τα θετικά κρούσματα και τις στενές επαφές τους να οδηγούνται σε καραντίνα, σύμφωνα με την προσέγγιση της Κίνας.

Το Πεκίνο και η Σαγκάη ανέφεραν μηδενικά κρούσματα Covid την Παρασκευή, με τον ηγέτη του κορυφαίου οικονομικού κόμβου της Κίνας να δηλώνει νίκη επί του Covid νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και να περιγράφει το εξαντλητικό δίμηνο lockdown που προηγήθηκε ως «απόλυτα σωστό».

Η Κίνα ανέφερε συνολικά 163 μολύνσεις για την Πέμπτη, τις περισσότερες σε τρεις εβδομάδες.

Πλέον η Κίνα προχωράει σε μια ανανεωμένη πολιτική για τον Covid, μειώνοντας στο μισό το διάστημα παραμονής σε καραντίνα για τις στενές επαφές και τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, αλλά υιοθετώντας την εκτεταμένη ανάπτυξη μαζικών τεστ και lockdowns. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ενισχυμένη επιτήρηση μέσω τεστ και πρώιμων, επιθετικών περιορισμών για να αποφευχθεί το σημαντικό οικονομικό χτύπημα των μακροχρόνιων περιορισμών, όπως αυτό στη Σαγκάη.

naftemporiki.gr