Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Ο Covid έφτασε στη χώρα με «εξωγήινα αντικείμενα»

Μια άλλη διάσταση στην προέλευση του Covid-19 έδωσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την οποία, το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού στη χώρα ξεκίνησε από πολίτες που άγγιξαν «εξωγήινα αντικείμενα» που είχαν βρεθεί κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ, οι πολίτες κλήθηκαν να είναι σε επαγρύπνηση για τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν εκτοξευθεί από το Νότο.

Να σημειωθεί ότι τα κλειστά σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα στον κόσμο, αλλά αποστάτες και Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές εκτοξεύουν εδώ και χρόνια μπαλόνια με ανθρωπιστική βοήθεια και μηνύματα κατά της Βόρειας Κορέας.

Αν και η σχετική έρευνα της Βόρειας Κορέας δεν ανέφερε άμεσα τη Νότια Κορέα, το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ αρνήθηκε σθεναρά την εξήγηση του Βορρά για το πώς ο Covid θα μπορούσε να έχει εισέλθει στη χώρα. Δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο ιός να εισήλθε σε φυλλάδια που έστειλαν αποστάτες από τη Νότια Κορέα, δήλωσε αξιωματούχος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, η επίσημη έρευνα κατέληξε σε δύο άτομα τα οποία είχαν μολυνθεί στην πρώτη φάση της έξαρσης του ιού στη χωρά ενώ προηγουμένως είχαν έρθει σε επαφή με άγνωστα υλικά κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.  Πρόκειται για ένα 18χρονο στρατιώτη και ένα 5χρονο παιδί που βρέθηκαν θετικοί στον ιό στις αρχές Απριλίου αφού βρήκαν τα αντικείμενα σε έναν λόφο στο Ipho-ri.

«Ο κακοήθης ιός Covid-19… εξαπλώθηκε γρήγορα στη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα]», ανέφεραν από τότε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν οδηγίες «να αντιμετωπίζουν με εγρήγορση εξωγήινα αντικείμενα που έρχονται με τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μέσα σε μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων». Όποιος παρατηρήσει ένα παράξενο αντικείμενο λαμβάνει οδηγίες να το αναφέρει αμέσως, ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί γρήγορα από μια ομάδα έκτακτης ανάγκης κατά της επιδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC