Skip to main content

Σρι Λάνκα: «Ναυάγιο» στις 10ήμερες συνομιλίες με το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέκοψε για την ώρα τις συνομιλίες με τη σχεδόν χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα, αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσει μια συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε γύρω στο μεσημέρι ώρα Σρι Λάνκα την Πέμπτη, το ΔΝΤ υποσχέθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου. «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ουσιαστικά με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για τη διευκόλυνση διευρυμένης χρηματοδότησης ή συμφωνία EFF», ανέφερε.

Το EFF (Extended Fund Facility) ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις χώρες με «σοβαρές ανισορροπίες πληρωμών», σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επιπλέον, παρέχει υποστήριξη για πολιτικές «που απαιτούνται για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Σρι Λάνκα, ένα νησιωτικό έθνος 22 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία του το 1948.

Η χώρα, η οποία δεν έχει πλέον καύσιμα, έχει επιβάλει περιορισμούς στις προμήθειες, περιορίζοντας τη χρήση τους για δημόσιες υπηρεσίες όπως τρένα και λεωφορεία και σε αυτές που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, ανέφερε το Reuters. Η απαγόρευση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος αξιολογείται ως μη βιώσιμο, το ΔΝΤ είπε ότι η έγκριση ενός πακέτου από το εκτελεστικό συμβούλιο θα απαιτούσε «επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους πιστωτές της Σρι Λάνκα ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποκατασταθεί». «Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου οικονομικού προγράμματος για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της Σρι Λάνκα», ανέφερε το δελτίο τύπου.

naftemporiki.gr