Skip to main content

ΗΠΑ: Σκάβουν τον…λάκκο του κοσμικού κράτους

Παρότι οι Αμερικανοί πρόεδροι επικαλούνται το όνομα του Θεού στις περισσότερες δημόσιες ομιλίες τους, η Πρώτη Τροπολογία στηρίζει την ανεξιθρησκεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πάντως, με την πλειοψηφία των δικαστών να είναι συντηρητικοί, επιχειρεί να «ξηλώσει» τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους με μια σειρά τελευταίων  αποφάσεων, διαβρώνοντας τις αμερικανικές νομικές παραδόσεις που αποτρέπουν κυβερνητικούς αξιωματούχους  από το να  «προπαγανδίζουν» συγκεκριμένη πίστη.

Σε τρεις αποφάσεις του τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, όπως υπευνθυμίζει το Reuters,  ο δικαστήριο έχει καταδικάσει κυβερνητικούς αξιωματούχους των οποίων οι πολιτικές και οι ενέργειες ελήφθησαν για να αποφευχθεί

Χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαίωσε σχολικό προπονητή ποδοσφαίρου που γονάτισε για να προσευχηθεί στη σέντρα του γηπέδου, αποφασίζοντας με ψήφους 6-3 ότι η σχολική περιφέρεια δεν μπορεί να του απαγορεύσει να ασκεί δημόσια την πίστη του 

Στις 21 Ιουνίου, ενέκρινε το να δίνονται χρήματα των φορολογούμενων για τα δίδακτρα φοίτησης σε θρησκευτικά σχολεία σε μαθητές των αγροτικών περιοχών του Μέιν όπου δεν υπάρχουν δημόσια λύκεια.

Στις 2 Μαΐου, αποφάσισε υπέρ μιας χριστιανικής ομάδας που προσπάθησε να αναρτήσει  σημαία με σταυρό στο δημαρχείο της Βοστώνης στο πλαίσιο προγράμματος που στόχευε στην προώθηση της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της πόλης.  

Οι συντηρητικοί δικαστές του δικαστηρίου, οι οποίοι διαθέτουν πλειοψηφία 6-3, έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στα θρησκευτικά δικαιώματα. κυρίως έναντι του χριστιανισμού. ‘Αλλωστε η απόφαση για τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης, που στην ουσία της συνιστά απαγόρευση, χαιρετίστηκε από θρησκευόμενους συντηρητικούς

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Κορνέλ, Μάικλ Ντορφ, είπε ότι η πλειοψηφία του δικαστηρίου αντιμετωπιζει με -ανησυχητικό-σκεπτισκισμο την κοσμικότητα του κράτους.

«Θεωρούν την ανεξιθρησκεία, ως μια μορφή διάκρισης κατά της θρησκείας», είπε ο Ντορφ.  

Στην απόφαση της Δευτέρας, ο συντηρητικός δικαστής Νιλ Γκόρουχ, έγραψε ότι στόχος του δικαστηρίου είναι να αποτρέψει τους δημόσιους αξιωματούχους από το να είναι εχθρικοί προς τη θρησκεία .

 Ο Γκόρσουχ χαρακτήρισε «παραβιάσεις – φαντάσματα» τις  θρησκευτικές εκτροπές από το γράμμα της Πρώτη τροπολογίας. ,  

Οι απόψεις ποικίλλουν ως προς το πόση ευελιξία έχουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο να επιτρέπουν τη θρησκευτική έκφραση.  Όσοι υποστηρίζουν  τον αυστηρό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ανησυχούν ότι τα ιστορικά προηγούμενα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης του 1962 που απαγόρευε την προσευχή στα δημόσια σχολεία, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

«Είναι μια εντελώς νέα πόρτα που άνοιξε (το δικαστήριο) στο τι μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι, οι προπονητές και οι κρατικοί υπάλληλοι όταν πρόκειται για προσηλυτισμό στα παιδιά», δήλωσε ο Νικ Λιτλ, νομικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας, μιας ομάδας που προωθεί την κοσμικότητα και την επιστήμη. 

Οι περισσότερες από τις αποφάσεις για τα θρησκευτικά δικαιώματα τα τελευταία χρόνια αφορούσαν χριστιανούς ενάγοντες. Αλλά το δικαστήριο υποστήριξε επίσης οπαδούς άλλων θρησκειών, συμπεριλαμβανομένης μιας μουσουλμάνας το 2015, στην οποία αρνήθηκαν μια δουλειά λιανικής πώλησης επειδή φορούσε μαντίλα για θρησκευτικούς λόγους και έναν βουδιστή θανατοποινίτη το 2019, ο οποίος ήθελε πνευματικό σύμβουλο στην εκτέλεσή του. Τέξας.

 naftemporiki.gr