Skip to main content

G7: Έγκλημα πολέμου η επίθεση στο Κρεμεντσούκ- «Δεν θα ησυχάσουμε» μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταγγέλουν τη θανατηφόρα επίθεση της Ρωσίας σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της Ουκρανίας, ως «αποτρόπαια» και έγκλημα πολέμου, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς οργής για την επίθεση.

Οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται. Από την επίθεση τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν την «αποτρόπαια επίθεση» και σημείωσαν ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους είναι «έγκλημα πολέμου». «Στεκόμαστε ενωμένοι με την Ουκρανία στο πένθος για τα αθώα θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης. Οι αδιάκριτες επιθέσεις σε αθώους πολίτες συνιστούν έγκλημα πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφεραν. 

«Σήμερα, υπογραμμίσαμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο επιλογής που μαίνεται εδώ και 124 ημέρες», συνέχισαν, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, ανθρωπιστική καθώς και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί». «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τελειώσει η Ρωσία τον σκληρό και παράλογο πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», τόνισαν.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαια», λέγοντας: «Μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων και την οργή μπροστά σε μια τέτοια θηριωδία. Ο ρωσικός λαός πρέπει να δει την αλήθεια:

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό, τουλάχιστον. Οποιοδήποτε είδος μη στρατιωτικής υποδομής, που περιλαμβάνει προφανώς εμπορικά κέντρα και πολίτες, δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιούνται».

naftemporiki.gr