Skip to main content

Εσθονία: Η «νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης» ξεκινάει συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό

Να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «η νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης» φαίνεται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η οποία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που πιθανότατα θα τερματίσει την πολιτική κρίση στη χώρα. 

Η Κάλας είδε τη δημοτικότητά της να εκτινάσσεται στην Εσθονία με τη σκληροπυρηνική στάση που τήρησε ενάντια στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στον κυβερνητικό της συνασπισμό, ωστόσο, δεν υπήρχε ενιαία στάση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές. Στις αρχές του μήνα ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε αφού η πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους της ότι εργάζονται ενάντια στις αξίες του έθνους και ότι απέτυχαν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της. 

Η Κάλας έβαλε τέλος στον συνασπισμό της στις 3 Ιουνίου, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Έτσι κατόπιν αιτήματος της Κάλας, ο πρόεδρος, Αλάρ Καρις, απομάκρυνε και τους επτά υπουργούς από το κόμμα του Κέντρου, το οποίο είχε επίσημους δεσμούς με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου προέδρου, βυθίζοντας τη χώρα σε αβεβαιότητα. 

Πάντως το Σάββατο η Κάλας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση αφού το συντηρητικό κόμμα Pro Patria αποφάσισε να επιδιώξει συμμαχία με το κυβερνών Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα κόμμα και το Εσθονικό Κόμμα Σοσιαλδημοκράτες.

«Γνωρίζουμε ότι απομένουν λιγότεροι από εννέα μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον συνασπισμό, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην εσθονική γλώσσα, τα επιδόματα παιδιών και οικογένειας, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, την ασφάλεια και την ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής του Pro Patria, Χελίρ-Βάλντορ Σέεντερ.

Ο σχηματισμός νέου συνασπισμού βάζει στην πολιτική αναταραχή που κράτησε για μήνες στη χώρα εν μέσω διαμάχης για τις δαπάνες και την εσωτερική πολιτική.  «Τα τρία κόμματα έχουν ένα ισχυρό κοινό έδαφος για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που θα βγάλει την Εσθονία από τις κρίσεις, είναι φιλοεσθονική, ενισχύει την ασφάλειά μας και προσφέρει στους ανθρώπους μια αίσθηση οικονομικής ασφάλειας. Επιθυμία του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος είναι να τεθεί γρήγορα ένα χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες για τον συνασπισμό για να προχωρήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης», ανέφερε η Κάλας σε ανάρτησή της στο Facebook μετά την απόφαση.

Το κόμμα της Κάλλας κυβέρνησε για 16 μήνες με το Κόμμα του Κέντρου υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας, ο οποίος είχε προωθήσει τη νομοθεσία περί δαπανών χωρίς τη συγκατάθεση της Κάλας. Το κόμμα Pro Patria κατέχει 12 έδρες στην εθνοσυνέλευση των 101 εδρών και είχε επίσης την επιλογή να συμμετάσχει σε συνασπισμό με το κόμμα του Ράτας και το ακροδεξιό ΕΚΡΕ, αναβιώνοντας έναν συνασπισμό που κυβέρνησε πριν αναλάβει η Κάλας, η διακυβέρνηση του οποίου «σύρθηκε» σε σκάνδαλα. Η Κάλας έχει δηλώσει ότι το EKRE θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της Εσθονίας και τις διεθνείς συνεργασίες. 

Αν και οι συνομιλίες μεταξύ των νέων κυβερνώντων κομμάτων ξεκινούν τώρα, μια αποτυχία της Κάλας να σχηματίσει συνασπισμό θα καταλήξει σε ψήφο δυσπιστίας που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε πρόωρες εκλογές, όπως είπε η ίδια στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια εναλλακτική που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

naftemporiki.gr