Skip to main content

Εσθονία: Γιατί ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα σχόλια που έκανε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ιστορία της χώρας της Βαλτικής.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε σε ομιλία του στην κατάκτηση της πόλης Νάρβα τον 18ο αιώνα. Το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε χθες Παρασκευή «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια που έκανε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί των ημερών του τσάρου Πέτρου Α΄, γνωστού και ως Πέτρου του Μέγα, κάνοντας λόγο για ανάκτηση ρωσικών εδαφών.

Ο Πέτρος ο Μέγας δεν κατέκτησε την περιοχή γύρω από τη σημερινή Αγία Πετρούπολη (από τη Σουηδία), αλλά την ανέκτησε, τόνισε ο Πούτιν και συμπλήρωσε ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Νάρβα, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους, η Νάρβα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, χώρας που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αρκετοί από τους 1,3 εκατ. κατοίκους της Εσθονίας έχουν ρωσική καταγωγή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa