Skip to main content

Μπάιντεν: Πόσες ακόμα σφαγές θα δεχθούμε;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαγορεύσουν τα επιθετικά όπλα και τις πωλήσεις τουφεκιών εφόδου, προκειμένου να αποφευχθούν σφαγές ένοπλης βίας.

Απευθυνόμενος στο έθνος μετά από μια σειρά περιστατικών με μαζικούς πυροβολισμούς, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι πάρα πολλά μέρη έχουν γίνει «πεδία δολοφονιών». Είπε ότι εάν δεν είναι δυνατή η απαγόρευση, το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιων όπλων θα πρέπει τουλάχιστον να αυξηθεί από τα 18 στα 21.

«Πόσες ακόμα τέτοιες σφαγές θα δεχθούμε;», διερωτήθηκε.

Αλλά το αδιέξοδο στο ζήτημα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σημαίνει ότι η πρόοδος θεωρείται απίθανη. Για να περάσουν οποιοιδήποτε νόμοι, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία πρέπει να τους στηρίξουν, κάτι που είναι απίθανο επειδή υπερασπίζονται την πρόσβαση στα όπλα ως συνταγματικό δικαίωμα κάθε Αμερικανού.

Ακόμη και αν κάποιοι είναι θετικά διακείμενοι με τους αυστηρότερους ελέγχους των όπλων, όπως υπογράμμισε ένας αναλυτής στο BBC, μπορεί επίσης να φοβούνται τις εκλογικές συνέπειες της υποστήριξής τους.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος τομέας πιθανής δικομματικής συμφωνίας αφορά τους νόμους περί κόκκινης σημαίας, οι οποίοι επιτρέπουν στις αρχές να παίρνουν όπλα από άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

«Δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε τα όπλα κανενός», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν πρόκειται για αφαίρεση των δικαιωμάτων κανενός… Είναι για την προστασία των παιδιών».

«Γιατί για όνομα του Θεού ένας απλός πολίτης θα πρέπει να μπορεί να αγοράσει ένα όπλο επίθεσης που περιέχει γεμιστήρες 30 φυσιγγίων, που αφήνει τους σκοπευτές να ρίχνουν εκατοντάδες σφαίρες μέσα σε λίγα λεπτά;» συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε την απαγόρευση του 1994 για όπλα επίθεσης που ο ίδιος βοήθησε να περάσει. Η συζήτηση «έσβησε» μετά από 10 χρόνια, και έκτοτε μαίνεται η συζήτηση για το εάν ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της βίας με όπλα.

Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο του μακελειού στο Ουβάλδε του Τέξας την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και η Τάλσα της Οκλαχόμα έχουν επίσης δει παρόμοια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC