Skip to main content

Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Στον εξώστη του Μπάκιγχαμ η Ελισάβετ για την υπερπτήση της RAF

Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίσθηκε σήμερα στον εξώστη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κατά την πρώτη ημέρα των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, για τα 70 χρόνια της βασιλείας της, επευφημούμενη από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ανάκτορα στο Λονδίνο.

Η 96χρονη βασίλισσα, ντυμένη μ’ ένα σύνολο χρώματος γαλάζιου προς μωβ, στεκόταν ακίνητη και στηριζόταν σ’ ένα μπαστούνι. Συνοδευόταν από τον δούκα του Κεντ, έναν εξάδελφό της που είναι συνταγματάρχης του σώματος των Scots Guards, της Σκωτσέζικης Φρουράς, ενός από τα επίλεκτα συντάγματα της βρετανικής βασιλικής φρουράς.

Η βασίλισσα εμφανίστηκε και πάλι στον εξώστη λίγο αργότερα για μια υπέρπτηση αεροπλάνων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, της RAF, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημα καθήκοντα και από τα παιδιά τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και παγκοσμίως, αναμένεται να λάβουν μέρος στους τετραήμερους εορτασμούς που αρχίζουν σήμερα για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, τιμώντας την 96χρονη βασίλισσα που παραμένει στο θρόνο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο απ’ ό,τι όλοι οι προκάτοχοί της.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε με την στρατιωτική τελετή Trooping the Colour, στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 1.200 στρατιωτικοί της Μεραρχίας του Βασιλικού Οίκου με 240 άλογα, δέκα στρατιωτικές μπάντες και περίπου 400 μουσικούς.

Στον λονδρέζικο ουρανό θα πετούν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη προς τιμήν της, καθως πλέον είναι η μόνη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου που έκλεισε 70 χρόνια στο θρόνο.

Αργά το βράδυ σε όλη τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας θα ανάψουν πυρσοί. Το έναυσμα θα δώσει ο κεντρικός πυρσός που έχει στηθεί έχω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Απέναντι από την είσοδο του Μπάκιγχαμ έχει ήδη στηθεί μια σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν ποπ και ροκ συναυλίες με 22.000 θεατές. Στην σκηνή θα εμφανιστούν πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ αυτών οι Queen με τον Άνταμ Λάμπερτ, η Νταϊάνα Ρος, η Αλίσια Κις, ο Αντρέα Μποτσέλι, οι Duran Duran, και ο Κρεγκ Ντέιβιντ. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο γνωστός περιβαλλοντιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αλλά και ο ηθοποιός και ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα Στίβεν Φράι. Από τον αθλητικό χώρο θα εμφανιστούν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η νεαρή βρετανίδα τενίστρια Έμμα Ραντουκάνου. Η βασίλισσα θα παρακολουθήσει τη συναυλία από την τηλεόραση στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Την Κυριακή οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν με πάνω από 200.000 υπαίθρια πικ-νικ και οργανωμένα γεύματα μεταξύ πολιτών σε διάφορες γειτονιές της χώρας ενώ το απόγευμα γύρω από τους δρόμους του παλατιού και του κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση με την συμμετοχή 10.000 ατόμων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP