Skip to main content

Παραδοχή Μπάιντεν: «Δεν μπορώ να κάνω πολλά στο θέμα των όπλων»

Μετά την επίσκεψή του στο δημοτικό σχολείο του Τέξας όπου ένας ένοπλος σκότωσε την περασμένη εβδομάδα 19 παιδιά και δύο δασκάλους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει καθώς εκ νέου εκκλήσεις προς το Κογκρέσο να απαγορεύσει κατηγορίες όπλων, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση.

«Δεν μπορώ να απαγορεύσω και να βγάλω εκτός νόμου αυτά τα όπλα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Μπορώ να κάνω τα πράγματα που έχω κάνει και οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική ενέργεια μπορώ να κάνω, θα συνεχίσω να την κάνω. Αλλά δεν μπορώ να θέσω εκτός νόμου ένα όπλο. Δεν μπορώ να αλλάξω έναν έλεγχο ιστορικού. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό.»

Η μαζική επίθεση από έναν 18χρονο στο Ουβάλντε του Τέξας, την περασμένη εβδομάδα, αύξησε τις απαιτήσεις από τους Γερουσιαστές της Ουάσιγκτον να απαγορευτούν. Μετά την επίθεση, οι συνομιλίες για τη ρύθμιση των όπλων στη Γερουσία των ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στους λεγόμενους νόμους περί κόκκινης σημαίας, οι οποίοι εξουσιοδοτούν τα μέλη της οικογένειας ή τους αστυνομικούς να ζητήσουν από το δικαστήριο να αφαιρέσει προσωρινά το δικαίωμα κατοχής πυροβόλων όπλων από άτομα που επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά.

Οι Δημοκρατικοί έδειξαν ότι θα αποδεχτούν περιορισμένη πρόοδο με αντάλλαγμα κάποια ενέργεια που θα μείωνε τους θανάτους από όπλα. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ζήτησε από τον γερουσιαστή Τζον Κόρνιν του Τέξας, Ρεπουμπλικανό, να εργαστεί για έναν συμβιβασμό του Δημοκρατικού Κόμματος.

naftemporiki.gr