Skip to main content

British Airways: Σε απεργίες στρέφονται οι εργαζόμενοι για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ Covid

Το προσωπικό της British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψηφίζει για το αν θα απεργήσει για μια διαφωνία για την αποκατάσταση των μισθών στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που μπορεί να προσθέσει νέα προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αυτό το καλοκαίρι.

Το συνδικάτο Unite επιδιώκει να αντιστρέψει τη μείωση μισθών κατά 10% που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα. Εάν οι εργαζόμενοι ψηφίσουν υπέρ της εργατικής δράσης, το συνδικάτο αναμένει απεργίες τον Ιούλιο, ανέφερε η δήλωση.

«Η British Airways έχει τώρα αντιστρέψει τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στη διοίκηση, αλλά αρνείται να το κάνει για τα μέλη μας», δήλωσε στη δήλωση η Σάρον Γκράχαμ, γενική γραμματέας της Unite. «Μια απεργία των μελών μας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών, γι’ αυτό προτρέπω την BA να ελέγξει και να αποκαταστήσει αμέσως τους μισθούς αυτών των εργαζομένων».

Η BA χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο «εξαιρετικά απογοητευτικό» και είπε ότι πρόσφερε στο προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών που συμμετείχε στην ψηφοφορία πληρωμή 10% για φέτος και δέσμευση να διεξαχθούν συνομιλίες το επόμενο έτος, οι οποίες απορρίφθηκαν. Ανέφερε ότι, ενώ ο όμιλος αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του εργατικού του δυναμικού, ελπίζει να βρει έναν τρόπο να καταλήξει σε συμφωνία και θα πραγματοποιήσει πτήσεις όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι ελλείψεις προσωπικού ήταν το κύριο έναυσμα για μια σειρά από ακυρώσεις πτήσεων και χάος στα αεροδρόμια, καθώς δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών που ωθήθηκαν από την πανδημία Covid-19 δίνουν τη θέση τους στη μείωση της ζήτησης για ταξίδια.

Η BA έχει ήδη μειώσει το χρονοδιάγραμμά της κατά 10% μέχρι τον Οκτώβριο μετά από διαταραχή που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος καθώς αγωνιζόταν να προσλάβει επαρκείς εργαζομένους σε ρόλους επίγειων υπηρεσιών.

Πηγή: Bloomberg