Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Ήξεις, αφήξεις από την ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

Η ασυνεννοησία μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται και στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο Τρίτη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί – επιτέλους- μια συμβιβαστική λύση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σημείο σύγκλισης και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανώς, και για ακόμη ένα σημαντικό θέμα, εκτεθειμένη, η μόνη ζημιωμένη αυτήν την στιγμή είναι η Ευρώπη.

Άλλωστε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, άλλη ρητορική ακολούθησε η πρόεδρος της Κομσιόν, άλλη, εκ διαμέτρου αντίθετη ο Σαρλ Μισέλ.

Λίγα λεπτά μόλις πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η πρόεδρος της Κομισιόν απαισιόδοξη, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, έθεσε για ακόμη μια φορά όρια.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής. «Δεν πρέπει κανείς να προεξοφλεί τις εξελίξεις πριν τελειώσει η ημέρα», είπε στους δημοσιογράφους καθοδόν προς τη σύνοδο κορυφής, «αλλά το μόνο που ακούω είναι ότι πραγματικά γίνονται συζητήσεις με πρόθεση να επιτευχθεί συνεννόηση και συμφωνία».

Και πρόσθεσε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι σήμερα, αύριο μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω για μια καλή λύση…. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα βρεθούμε μαζί — κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα, αλλά από όλα όσα ακούω, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση».

Η κ. φον ντερ Λάιεν, παρόλο που η ίδια στις αρχές Μαΐου έσπευσε να ανακοινώσει το εμπάργκο, προσπαθεί πλέον να αποφύγει τις «μεγαλοστομίες», εμφανίστηκε πιο εγκρατής και έκανε λόγο για χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγγυήσεις ζητεί ο Όρμπαν, που επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να αρνείται να υποστηρίξει την προτεινόμενη απαγόρευση των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία, παρά το σχέδιο που γράφτηκε για να κατευνάσει τη Βουδαπέστη.

Ο Όρμπαν είπε ότι η τελευταία προσφορά είναι «μια καλή λύση για την Ουγγαρία», αλλά επέμεινε ότι η Βουδαπέστη χρειάζεται ακόμα «εγγυήσεις» ότι θα μπορούσε να προμηθεύεται πετρέλαιο από άλλες πηγές εάν η Ουκρανία διακόψει τις ρωσικές ροές.

Κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρότεινε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου πριν λάβει την πλήρη υποστήριξη των χωρών της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση βασικά λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς της Επιτροπής», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση δεν είχε «διαπραγματευτεί σωστά με τα κράτη μέλη».