Skip to main content

Η Βρετανία θα κάνει τα ιρλανδικά επίσημη γλώσσα στη Β. Ιρλανδία

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νομοσχέδιο για να γίνει η ιρλανδική επίσημη γλώσσα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι ενωτικοί αντιστέκονται εδώ και καιρό στην κίνηση ως απειλητική για τη δική τους βρετανική ταυτότητα.

Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις επιβεβαίωσε το σχέδιο λίγες μέρες αφότου έδωσε εντολή στο Υπουργείο Υγείας της περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτύξει πλήρως χρηματοδοτούμενες από το κράτος υπηρεσίες αμβλώσεων, μια άλλη κίνηση που είχε προηγουμένως παρεμποδιστεί από ενωτικούς στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, μετά τις εκλογές αυτού του μήνα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα εμπόδισε την επανέναρξη της συνέλευσης ή το σχηματισμό μιας νέας διακοινοτικής κυβέρνησης στο Stormont. Αυτό το πολιτικό κενό εκμεταλλεύεται τώρα ο Λιούις καθώς τελικά εισάγει ένα νομοσχέδιο που είχε επανειλημμένα υποσχεθεί στην ιρλανδική εθνικιστική πλευρά της κοινότητας.

Το Sinn Féin — το εθνικιστικό κόμμα του οποίου το όνομα προφέρεται «shin fane» και σημαίνει «ο εαυτός μας» στα ιρλανδικά — χαιρέτισε την ανακοίνωση του Λιούις ως προώθηση των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του St. Andrews, τη συμφωνία του 2006.

«Θα δούμε επιτέλους την κατάργηση της αρχαϊκής αντι-ιρλανδικής νομοθεσίας, η οποία θα αντικατασταθεί με επίσημη αναγνώριση της ιρλανδικής γλώσσας για να επιτραπεί στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δικαστήρια μέσω της Ιρλανδίας», δήλωσε η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου Μακντόναλντ.

Η απογραφή του 2011 διαπίστωσε ότι μόνο το 3,7% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας αυτοπροσδιορίζονταν ως Ιρλανδοί, αλλά το Υπουργείο Παιδείας άρχισε να επενδύει σε σχολεία ιρλανδικής γλώσσας μόλις το Sinn Féin απέκτησε αυτό το χαρτοφυλάκιο σε προηγούμενες κυβερνήσεις συνασπισμού. Σήμερα, περίπου 40 σχολεία ιρλανδικής γλώσσας για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών λειτουργούν στην καθολική πλευρά του κοινοτικού χάσματος, συμπεριλαμβανομένης της συνοικίας του δυτικού Μπέλφαστ όπου τα ιρλανδικά προωθούνται ως η προτιμώμενη γλώσσα.

Οι Δημοκρατικοί Ενωτικοί είχαν συμφωνήσει το 2020 να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο για την ιρλανδική γλώσσα ως μέρος της συμφωνίας Νέας Δεκαετίας, Νέας Προσέγγισης που αναβίωσε την κατανομή εξουσίας με το Σιν Φέιν μετά από μια τριετή κατάρρευση που προκλήθηκε εν μέρει από περικοπές χρηματοδότησης σε προγράμματα ιρλανδικής γλώσσας. Αλλά το DUP γρήγορα αρνήθηκε και αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας ως έναν λόγο τις δικές του ανεκπλήρωτες απαιτήσεις για τη Βρετανία να καταργήσει το εμπορικό πρωτόκολλο μετά το Brexit.

Το νομοσχέδιο για την Ταυτότητα και τη Γλώσσα (Βόρεια Ιρλανδία), που εισήχθη την Τετάρτη στη Βουλή των Λόρδων, αναμένεται να συζητηθεί λεπτομερώς στις 7 Ιουνίου. Το Σιν Φέιν προειδοποίησε ότι ο Λιούις μπορεί να καθυστερήσει την ψήφισή του ως μοχλός για να ωθήσει το DUP στην αναβίωση της κατανομής της εξουσίας στο Stormont — από όπου θα μπορούσε να επαναλάβει την παρακώλυση των δικαιωμάτων της ιρλανδικής γλώσσας.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλα ψεύτικα ξημερώματα. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και πριν το Westminster διακοπεί για το καλοκαίρι. Όχι άλλες καθυστερήσεις», είπε ο ΜακΝτόναλντ, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εβδομάδας στο Λονδίνο οδηγώντας το Σιν Φέιν στο λόμπι των Βρετανών βουλευτών στο κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr