Skip to main content

Μακελειό στο Τέξας: «Περπάτησε ανεμπόδιστα» ο δράστης- Έντονη κριτική για τη στάση της αστυνομίας

Έντονη κριτική δέχεται η αστυνομία του Τέξας σχετικά με τον χρόνο που χρειάστηκε για να τερματιστεί το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στην κοινότητα Ουβάλντε, καθώς όπως έγινε γνωστό ο δράστης παρέμεινε στην τάξη με τα θύματά του για περίπου μία ώρα ενώ μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα χωρίς να λαμβάνουν δράση. 

Ως απάντηση στην κριτική, η αστυνομία υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της στην επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι, ενώ στα θύματα προστέθηκε ο σύζυγος της μίας εκπαιδευτικού ο οποίος υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. 

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο περιφερειακός διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας Βίκτο Εσκαλόν είπε ότι η «τρύπα» της περίπου μιας ώρας στη διάρκεια της οποίας ο 18χρονος δράστης Σαλβαδόρ Ράμος Ramos βρισκόταν στο σχολικό συγκρότυμα προτού σκοτωθεί από την αστυνομία υπήρξε λόγω αναμονής για εφεδρικούς αξιωματικούς και πόρους.

Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που δόθηκε την Πέμπτη από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, ο Ράμος πιστεύεται ότι βρισκόταν μέσα στο σχολικό κτίριο για τουλάχιστον τρία τέταρτα της ώρας προτού σκοτωθεί από πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας.

Εν τω μεταξύ, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση φαίνεται να δείχνουν αστυνομικούς να συγκρατούν τους αναστατωμένους γονείς που τους προέτρεπαν να πάνε στο σχολείο ενώ περίμεναν να φτάσουν οι ομάδες τακτικής υποστήριξης. Ο Εσκαλόν είπε ότι γνώριζε για τα βίντεο, ωστόσο δεν είχε επαληθεύσει αυτές τις αναφορές. Ερωτηθείς εάν κάποιος από τους πρώτους αξιωματικούς που ανταποκρίθηκαν έπρεπε να είχε πάει νωρίτερα ή να περίμενε μέχρι να φτάσει η υποστήριξη, είπε: «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση».

Οι αρχές προσπαθούν να συνθέσουν την περίπλοκη χρονική αναλογία των γεγονότων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για να τερματιστεί γρήγορα η επίθεση. Όπως είπε, ο δράστης «περπάτησε ανεμπόδιστα» μέχρι το κτίριο, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η πόρτα του σχολείου ήταν καν κλειδωμένη.

Πάντως ο Εσκαλόν διέψευσε ότι ο Ράμος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με έναν αστυνομικό της περιοχής πριν μπει στο σχολείο, λέγοντας πως οι αναφορές «δεν είναι ακριβείς».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες προέκυψαν λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει ότι θα ταξιδέψει στο Ουβάλντε την Κυριακή με την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν «για να θρηνήσουν με την κοινότητα που έχασε 21 ζωές στον τρομακτικό πυροβολισμό στο δημοτικό σχολείο».