Skip to main content

Τέξας: «Το κακό σάρωσε το Ουβάλντε»- Το χρονικό της επίθεσης

Ο 18χρονος δράστης που σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλους στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν μπει μέσα στο σχολικό συγκρότημα βρέθηκε αρχικά αντιμέτωπος με ένοπλο φρουρό ασφαλείας. Επισης είχε στείλει προσωπικό μήνυμα μέσω Facebook εκφράζοντας την πρόθεσή του να διαπράξει τον μαζικό πυροβολισμό. 

Ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος δημοσίευσε ένα μήνυμα που προειδοποιούσε ότι θα πυροβολούσε τη γιαγιά του, στη συνέχεια ένα άλλο μήνυμα στο οποίο διευκρίνιζε ότι το έκανε. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Facebook το πρωί της Τρίτης σε μια έφηβη στο εξωτερικό: «Θα πυροβολήσω τη γιαγιά μου» και μετά, αφού το έκανε, έγραψε: «Πυροβόλησα τη γιαγιά μου». Λιγότερο από 15 λεπτά πριν φτάσει στο δημοτικό σχολείο Ρομπ, έγραψε: «Θα γυρίσω σε ένα δημοτικό σχολείο».

Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, ανέφερε στο Twitter ότι οι επικοινωνίες ήταν προσωπικά μηνύματα που στάλθηκαν σε άλλο άτομο και όχι δημόσιες αναρτήσεις.

Ο Ράμος τελικά βρέθηκε σε μια τάξη με δύο δωμάτια τα οποία μοιράζονταν τα θύματα, δήλωσαν αξιωματούχοι, και σκοτώθηκε εκεί την Τρίτη μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με μια ομάδα της Συνοριακής Περιπολίας.  «Το κακό σάρωσε το Ουβάλντε χθες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ για την επίθεση, η οποία είναι η πιο θανατηφόρα μαζική επίθεση στις ΗΠΑ φέτος.

Οι νέες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση προέκυψαν μια μέρα μετά την επίθεση που συγκλόνισε την κατά κύριο λόγο ισπανόφωνη πόλη των 16.000 κατοίκων, περίπου 80 μίλια δυτικά του Σαν Αντόνιο. Την Τετάρτη, ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης μπροστά από το δικαστήριο της κομητείας, καλώντας τους περαστικούς να μην ξεχάσουν τους νεκρούς.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ράμος δεν ήταν γνωστός στις αρχές και δεν είχε τεκμηριωμένα προβλήματα ψυχικής υγείας και κανένα γνωστό ιστορικό συλλήψεων. Ωστόσο, εάν ο Ράμος είχε ποινικό μητρώο ανηλίκων, είναι πιθανό οι αξιωματούχοι να μην είχαν πρόσβαση σε αυτό.

Όλα τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν ειδοποιηθεί οι οικογένειές τους, δήλωσαν επίσης οι αξιωματούχοι της περιοχής.  Εκτός από τους 21 νεκρούς, 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν. 

Το χρονικό

Λίγο μετά τα γενέθλιά του τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ράμος αγόρασε δύο ημιαυτόματα τουφέκια AR-15 και 375 φυσίγγια από τοπικό κατάστημα αθλητικών ειδών. Έπειτα δημοσίευσε μια φωτογραφία των δύο τυφεκίων τύπου AR-15 στον λογαριασμό του στο Instagram την Παρασκευή, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, το οποίο παρακολουθεί και παρακολουθεί ριζοσπαστικές ομάδες στο διαδίκτυο.

Την Τρίτη, πυροβόλησε την 66χρονη γιαγιά του στο πρόσωπο προτού χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό της για να φτάσει στο σχολείο. Η γιαγιά του, που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο, επικοινώνησε με την αστυνομία καθώς ο Ράμος τράπηκε σε φυγή. 

Αφού προσπέρασε τον αξιωματικό ασφαλείας του σχολείου, ο Ράμος μπήκε σε μια τάξη της τετάρτης τάξης, όπου άρχισε να πυροβολεί μαθητές και δασκάλους. Πυροβόλησε επίσης δύο αστυνομικούς της κοινότητας καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην τάξη. 

Μέλη μιας επίλεκτης τακτικής ομάδας της Συνοριακής Περιπολίας, γνωστής ως Bortac (Border Patrol tactical unit) άκουσαν για τον πυροβολισμό στο τοπικό ραδιόφωνο της αστυνομίας και έφτασαν γρήγορα στο σχολείο. Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να μπουν στην τάξη λόγω του υλικού της πόρτας της τάξης. 

Τα μέλη της Bortac μπόρεσαν τελικά να μπουν στο χώρο αφού πήραν το κλειδί από τον διευθυντή. Ένα από τα μέλη της  Bortac καθοδηγούσε, ένα δεύτερο τραυματίστηκε από θραύσματα και το τρίτο σκότωσε τον ύποπτο. Η αντιπαράθεση μαζί του κράτησε περίπου 40 λεπτά. 

Στην κοινότητα Ουβάλντε βρίσκεται ένας σταθμός Συνοριακής Περιπολίας και στην κλήση για την επίθεση ανταποκρίθηκαν περίπου 80 πράκτορες. 

Επεισοδιακή η συνέντευξη τύπου

Ο κυβερνήτης τπυ Τέξας ενημέρωσε το κοινό για την επίθεση σε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε ένταση όταν ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο’Ρουρκ, και αντίπαλος του Άμποτ για τις εκλογές του Νοεμβρίου, πλησίασε στη σκηνή και κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την ένοπλη βία. Ο Ο’Ρουρκ, ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ των περιορισμών στην αγορά όπλων, απομακρύνθηκε από την αίθουσα από τις αρχές.

Στη συνέντευξη τύπου ο Άμποτ μίλησε για την ανάγκη εύρεσης πόρων για την ψυχική υγεία, τόσο για ανθρώπους όπως ο Ράμος που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διαπράττουν μαζικούς πυροβολισμούς όσο και για τα θύματα των τραγωδιών όπως αυτή στο Ουβάντε. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι οι 18χρονοι ήταν σε θέση να αγοράζουν τουφέκια στο Τέξας για πάνω από 60 χρόνια. «Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα 60 χρόνια δεν είχαμε σχολικές επιθέσεις και έχουμε τώρα; Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», είπε ο Άμποτ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς ως κράτος και κοινωνία πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά με την ψυχική υγεία», πρόσθεσε. 

Η επίθεση έχει προκαλέσει τριβές και στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν εξοργιστεί με την έλλειψη δράσης σχετικά με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, αν και οι ηγέτες των κομμάτων δεν δεσμεύτηκαν για νέες ψηφοφορίες, με τα μέτρα να αντιμετωπίζουν πιθανή αποτυχία.

naftemporiki.gr