Skip to main content

Οι σφαγές στα σχολεία που σημάδεψαν τις ΗΠΑ

Δεκάδες είναι τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και επιθέσεων σε σχολεία και κολέγια των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μέχρι τη σφαγή στο γυμνάσιο Κόλουμπαϊν του Κολοράντο το 1999, ο αριθμός των νεκρών έτεινε να είναι μονοψήφιος. Έκτοτε, ο αριθμός των περιστατικών σε σχολεία και κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους έχει αυξηθεί.

Τα πιο πρόσφατα ήταν και οι δύο στο Τέξας.

Δημοτικό σχολείο Ρομπ

Η σφαγή της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Ρομπ είναι η τελευταία σε μια σειρά μαζικών πυροβολισμών που συγκλόνισαν τη χώρα. Μόλις πριν από 10 ημέρες, ένας ένοπλος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους σε ρατσιστική επίθεση.

Στο σχολείο Ρομπ 21 άνθρωποι, 19 παιδιά και 2 ενήλικες, βρήκαν τον θάνατο από επίθεση 18χρονου ενόπλου σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Λύκειο Σάντα Φε, Μάιος 2018

Ένας 17χρονος άνοιξε πυρ σε λύκειο στην περιοχή του Χιούστον, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους, οι περισσότεροι μαθητές, δήλωσαν οι αρχές. Ο ύποπτος έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία.

Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, Φεβρουάριος 2018

Μια επίθεση κόστισε τη ζωή 14 μαθητές και τρία μέλη του προσωπικού στο σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα και τραυμάτισε πολλούς άλλους. Ο 20χρονος ύποπτος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία.

Πανεπιστήμιο Άμπκουα, Οκτώβριος 2015

Ένας άνδρας σκότωσε εννέα ανθρώπους στο σχολείο στο Ρόζμπεργκ του Όρεγκον και τραυμάτισε άλλους εννέα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, Δεκέμβριος 2012

Ένας 19χρονος σκότωσε τη μητέρα του στο σπίτι τους στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, στη συνέχεια πήγε στο κοντινό Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ και σκότωσε 20 μαθητές της πρώτης τάξης και έξι παιδαγωγούς. Αυτοκτόνησε.

Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ, Απρίλιος 2007

Ένας 23χρονος φοιτητής σκότωσε 32 άτομα στην πανεπιστημιούπολη στο Μπλάκσμπεργκ της Βιρτζίνια, τον Απρίλιο του 2007. περισσότεροι από δώδεκα άλλοι τραυματίστηκαν. Στη συνέχεια, ο ένοπλος αυτοκτόνησε.

Λύκειο Ρεντ Λέικ, Μάρτιος 2005

Ένας 16χρονος μαθητής σκότωσε τον παππού του και τη σύντροφό του στο σπίτι τους στη Μινεσότα, στη συνέχεια πήγε στο κοντινό γυμνάσιο Red Lake, όπου σκότωσε πέντε μαθητές, έναν δάσκαλο και έναν φύλακα πριν αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο.

Λύκειο Κόλουμπαϊν, Απρίλιος 1999

Δύο μαθητές σκότωσαν 12 συνομηλίκους τους και έναν δάσκαλο στο σχολείο στο Littleton του Κολοράντο και τραυμάτισαν πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσουν. Η πολύνεκρη αυτή επίθεση σημάδεψε βαθειά την αμερικανική κοινωνία.

Πηγές: Bloomberg, AP