Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Σύντομα σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή τάξη, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι το Νταβός θα έπρεπε να φιλοξενεί συζητήσεις για το πώς θα κάνουμε από κοινού καλύτερο τον κόσμο. Αντ’ αυτού, είπε, πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την εισβολή του Πούτιν, όπου το σχέδιο της Ρωσίας για τον πόλεμο «βγαίνει από άλλο αιώνα».

Δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης της Ουκρανίας ή ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη διεθνή τάξη, υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν.« Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και η επιθετικότητα του Πούτιν πρέπει να είναι μια στρατηγική αποτυχία», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται άμεση δημοσιονομική στήριξη, γι’ αυτό η Κομισιόν πρότεινε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει ποτέ για μια τρίτη χώρα.

Η ίδια αποφασιστικότητα θα βοηθήσει την Ουκρανία να βγει από τις στάχτες, συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας κολοσσιαίο το έργο της ανοικοδόμησης. «Μαζί μπορούμε και θα κατακτήσουμε την πρόκληση», είπε χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε χώρα νοιάζεται για την Ουκρανία, οποιαδήποτε πολυεθνικά ιδρύματα ή εταιρείες, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν, είπε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. «Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουμε παγώσει», είπε.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία

Όσον αφορά την επισιτιστική κρίση, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα και τα σιτηρά για να ασκήσει εξουσία.  Όπως ανέφερε, τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».

«Σήμερα, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, εσκεμμένα. Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους. Οι συνέπειες αυτών των επαίσχυντων πράξεων είναι εκεί για να τις δουν όλοι. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτοξεύονται. Και είναι οι εύθραυστες χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού, εμποδίζει τις προμήθειες για να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται σιτάρι με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη. «Αυτό λέγεται χρήση της πείνας και των σιτηρών για την άσκηση εξουσίας», συμπλήρωσε.

Εργαλειοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων

Η φον ντερ Λάιεν εστίασε επίσης στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην Ελλάδα μιλώντας για τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα, όμως, είναι προφανείς και οι γεωπολιτικοί λόγοι. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

«Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο, έναν άλλο πυλώνα της REPowerEU. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η Ευρώπη συνάπτει νέες συμφωνίες με αξιόπιστους προμηθευτές σε όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο συμφώνησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Περισσότερο LNG και φυσικό αέριο μέσω αγωγών θα προέλθει επίσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του υδρογόνου.

«Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.

naftemporiki.gr