Η κρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο επιχειρηματίας, Ματίας Βάρνιγκ, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο διοικητικό της συμβούλιο.
Η κίνηση έρχεται μετά την άσκηση πίεσης στον πρώην καγκελάριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραιτηθεί από το ΔΣ της Rosneft. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να ζητήσει να συμπεριληφθεί ο Σρέντερ στη μαύρη λίστα, αν δεν αποχωρούσε από μέλος συμβουλίου της κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας.
Στην ανακοίνωσή της, η Rosneft δήλωσε ότι είναι κατανοεί την απόφαση των Σρέντερ και Βάρνιγκ, τους οποίους ευχαρίστησε για τη «συνεχή υποστήριξή τους».
Ο Σρέντερ βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμι Πούτιν, και έχει επικριθεί καθώς επέλεξε να μην αποστασιοποιηθεί από τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ούτε όταν ο ρωσικός στρατός δέχθηκε διεθνή καταδίκη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας.
Ο πρώην καγκελάριος έχει αναδειχθεί σε σύμβολο των βαθιών ενεργειακών δεσμών της Γερμανίας με τη Ρωσία – μια σχέση που το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να περιορίσει. Ο Σρέντερ συνέβαλε καθοριστικά στη διευκόλυνση της συμφωνίας Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που κόστισε 11 δισ. δολάρια και συνδέει τα ρωσικά κοιτάσματα απευθείας με τη Γερμανία. Ο αγωγός ήταν ένα κομβικό σημείο για το Βερολίνο έως ότου ο σημερινός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διέκοψε την πιστοποίηση του έργου μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












