Skip to main content

Δεν βλέπει ο Μπορέλ συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Δεν είναι βέβαιο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που προτείνει η Κομισιόν, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζόζεπ Μπορέλ. «Ορισμένες χώρες έχουν πολύ ισχυρές θέσεις για το θέμα, πρόσθεσε ο Μπορέλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μάταια οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών προσπάθησαν να πείσουν -κυρίως την Ουγγαρία-να αλλάξει θέση και να στηρίξει το εμπάργκο.

Οι 27 συζητούν σχεδόν εδώ και δύο εβδομάδες την πρόταση της Κομισιόν για την σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά οι χώρες που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία, αξιώνουν πολύ μεγάλες εξαιρέσεις.

Η ισχυρότερη αντίθεση προέρχεται από μια χώρα που «κρατά όμηρο ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, αναφερόμενος στην Ουγγαρία.

Λίγοι υπουργοί κατονόμασαν απευθείας τον Βίκτορ Όρμπαν, αλλά η Ρουμανία είπε ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει τη Βουδαπέστη σε τροχιά.

«Αυτό το πακέτο (κυρώσεων) θα εγκριθεί και το πετρέλαιο θα συμπεριληφθεί σε αυτό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εύα-Μαρία Λίιμετς. Μια θέση που συμμερίζονται κι άλλοι συνάδελφοί της, όπως του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας και της Ρουμανίας

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι η σύνοδος κορυφής των 27 στις 30-31 Μαΐου θα καταλήξει σε μια συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο πιθανώς σε διάστημα έξι μηνών, με μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

naftemporiki.gr