Skip to main content

Τσεχία: Η Γερουσία αναγνωρίζει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία ως «γενοκτονία»

Η Άνω Βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα την Τετάρτη καλώντας την κυβέρνηση να αναγνωρίσει «τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ως γενοκτονία«.

«Κατακρίνουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτή την επιχείρηση, τα οποία είναι εγκλήματα πολέμου», είπε ο γερουσιαστής Πάβελ Φίσερ στους βουλευτές στη Γερουσία της Τσεχίας, προσθέτοντας ότι «επειδή βασίζονται στην εθνικότητα, τη γλώσσα, την καταγωγή, τον τόπο διαμονής, βασικά φέρουν τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας».

Η πρόταση, η οποία πέρασε με 55 ψήφους υπέρ, 1 κατά, ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις των Λιθουανών την Τρίτη —αναγνώρισαν επίσης τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος»— και την Εσθονία στα τέλη Απριλίου. Εκτός Ευρώπης, μόνο το κοινοβούλιο του Καναδά έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Μόσχας ως γενοκτονία.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη δίκη της για εγκλήματα πολέμου, με τρεις Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου που κατηγορούνται για βιασμό και δολοφονία αμάχων να αντιμετωπίζουν ακρόαση. Η γενική εισαγγελέας του Κιέβου Ιρίνα Βενεντίκτοβα είπε ότι περισσότερα από 10.700 εγκλήματα από Ρώσους έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου.

Απαντώντας στο ψήφισμα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τσεχική Δημοκρατία επαίνεσε τους γερουσιαστές. «Η Τσεχική Γερουσία μόλις αναγνώρισε… τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού», έγραψε ο Γιεβγιέν Περεμπίνις στο Facebook. «Σας ευχαριστώ!«

Η γενοκτονία ορίζεται από τον ΟΗΕ ως «αποδεδειγμένη πρόθεση εκ μέρους των δραστών να καταστρέψουν σωματικά μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα» σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας, μια συνθήκη που υπογράφηκε από περισσότερες από 150 χώρες ως απάντηση στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμες να χαρακτηρίσουν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία ως γενοκτονία, επειδή η συνθήκη ενθαρρύνει επίσης συγκεκριμένες ενέργειες λέγοντας ότι «θα τιμωρηθούν» εναντίον εκείνων που πραγματοποιούν γενοκτονία που θα μπορούσε να κινδυνεύσει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το ψήφισμα καλεί επίσης την τσεχική κυβέρνηση να «επιταχύνει» τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, να στηρίξει την Ουκρανία στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ και να στηρίξει τις καταγγελίες της χώρας κατά της Ρωσίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

naftemporiki.gr