Skip to main content

CNBC: Πόσο πιθανή είναι μία πυρηνική επίθεση ή ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Η ρητορική ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ενεργειακό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει, γεννά φόβους για μία ευρύτερη, ευθεία σύγκρουση. Η πυρηνική απειλή είναι σταθερά στο τραπέζι και οι προειδοποιήσεις για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακούγονται ολοένα και πιο συχνά. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η όποια ξένη εμπλοκή στην Ουκρανία θα πυροδοτούσε «αστραπαία» απάντηση από τη Μόσχα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην δοκιμάζει την υπομονή της Μόσχας και να παίρνει σοβαρά τις απειλές της. Αξιωματούχοι της Δύσης έχουν απορρίψει τη ρητορική της Ρωσίας ως «νταηλίκια» και επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία, της οποίας η σθεναρή αντίσταση εντυπωσιάζει. Ο Πούτιν δεν μπορεί να πετύχει τη νίκη που τόσο πολύ θέλει και που πίστευε ότι θα κατακτήσει μέσα σε λίγες ημέρες.  

Το CNBC ζήτησε από στρατηγικούς αναλυτές να αποτιμήσουν τις πιθανότητες μίας σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση – η οποία ουσιαστικά θα σήμαινε έναν παγκόσμιο πόλεμο. 

«Νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πραγματική πιθανότητα για ένα πυρηνικό πόλεμο ή έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για μία σύρραξη που θα πάει πολύ πέραν των ουκρανικών συνόρων» σχολιάζει ο Σάμιουελ Ραμάνι του Royal United Services Ιnstitute. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η Μολδαβία είναι ευάλωτη σε μία εισβολή.

Σημειώνει ακόμη ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία πυρηνικών απειλών ως τρόπου να αποτρέψει τη Δύση από το να αναπτύξει πολιτικές ασφαλείες, που δεν της αρέσουν. Αυτή τη φορά είναι προφανές ότι η κλιμάκωση της ρητορικής έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τα μέλη του ΝΑΤΟ από το να στείλουν βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς θα εφησυχάζει. Τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν, εάν η Ρωσία αισθανθεί ταπεινωμένη στη μάχη, αναφέρει ο Ραμάνι. «Ο Πούτιν έχει εμπειρία στην κλιμάκωση της αβεβαιότητας… Αν υπάρξουν ταπεινώσεις στο μέτωπο, ειδικά κοντά στην 9η Μαΐου, τότε θα μπορούσε να έχει μία απρόβλεπτη αντίδραση». 

Οι απειλές για πυρηνική επίθεση είναι «κλασικό στοιχείο στο εγχειρίδιο του Πούτιν» σχολιάζει από την πλευρά του ο Γουίλιαμ Άλμπερκι, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου όπλων στο International Institute for Strategic Studies. «Ο Πούτιν απολαμβάνει το ρίσκο και θεωρεί ότι ο ίδιος έχει πολύ περισσότερη όρεξη για ρίσκο από τη Δύση. Πιστεύει λοιπόν πως αν τρομοκρατήσει αρκετά τους αντιπάλους του, θα τους κάνει να οπισθοχωρήσουν»  προσθέτει. 

Αν ωστόσο χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα (ακόμη και μικρύς ισχύος για ένα χτύπημα που θα είναι περισσότερο επιδείξη ισχύος) θα καταστήσει αυτόματα τη χώρα του παγκόσμιο παρία. Η συμβουλή του λοιπόν προς τους ηγέτες της Δύσης είναι «να αποφεύγουν τον πανικό και διαχείριζονται με ψυχραιμία το ρίσκο). 

Δεν υπάρχει ένδειξη για ευρύτερη σύρραξη, για μία ευθεία σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης, εκτιμά και ο Λίβιου Χόροβιτς ερευνητής στο German Institute for Internatioanl and Security Affairs. 

naftemporiki.gr