Skip to main content

Ν. Ζηλανδία: «Παράνομοι» κρίθηκαν οι συνοριακοί περιορισμοί για τον κορωνοϊό

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκρινε παράνομους τους συνοριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό, τους οποίους είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τη διασπορά. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το σύστημα αυτό είχε στερήσει από ορισμένους πολίτες το δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην απόφασή της, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζίλιαν Μάλλον είπε ότι η διαδικασία απομόνωσης και καραντίνας της κυβέρνησης δεν έλαβε επαρκώς υπόψη τις ατομικές συνθήκες. Για την δικαστή, αυτό το σύστημα ήταν ένα ουσιαστικό μέρος της στρατηγικής κατά του κορωνοϊού, αλλά η αποτυχία του να λάβει υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων σήμαινε ότι η κυβέρνηση είχε ενεργήσει «παράνομα, παράλογα και κατά παράβαση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι κάθε πολίτης της Νέας Ζηλανδίας έχει το δικαίωμα να εισέλθει στη χώρα».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ουέλλινγκτον τον Φεβρουάριο από τους «Grounded Kiwis», μια ομάδα εκστρατείας για τη χαλάρωση των περιορισμών. Σύμφωνα με αυτήν την ομάδα, οι Νεοζηλανδοί που ζουν στο εξωτερικό στερήθηκαν τα δικαιώματά τους όταν ίσχυαν αυτοί οι κανόνες, μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 17ης Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρουσιάστηκαν, η περίπτωση μιας γυναίκας που είχε εγκλωβιστεί στην αλλοδαπή και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα της θάψει τον μονάκριβο γιο της. Μια άλλη δεν μπορούσε να είναι παρούσα ενώ ο γιος της υποβαλλόταν σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Επιπλέον, οι δυνατότητες υποδοχής στα κέντρα απομόνωσης και στα ξενοδοχεία για την υποχρεωτική καραντίνα κορέστηκαν, καθώς χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούσαν να βρουν θέση και το σύστημα βασίστηκε στην κλήρωση. Η απαίτηση απομόνωσης και καραντίνας για όλους τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro