Skip to main content

Σλοβενία: Μεγάλο προβάδισμα των φιλελεύθερων από το SDS του Γιάνσα

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του Ρόμπερτ Γκόλομπ φαίνεται ότι κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σλοβενία, καθώς, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ του πρακτορείου Mediana, συγκεντρώνει ποσοστό 35,8% και προηγείται με μεγάλη διαφορά από το συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Το SDS συγκεντρώνει ποσοστό 22,5%.

Όποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί να αναζητήσει εταίρους μεταξύ των άλλων κομμάτων ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου θα ηγείται το SDS.

Επίσης, το Κίνημα Ελευθερίας (Gibanje Svoboda) προηγείται με 35,8% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Mediana για την TVS και την POP TV.

Ακολουθεί το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) με 22,5%, του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, η Νέα Σλοβενία-Χριστιανοδημοκράτες (NSi) με 6,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με 6,6% και η Αριστερά (Levica) με 4,4% που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters