Skip to main content

Το debate για τα Ηλύσια Πεδία: Μακρόν και Λε Πεν ετοιμάζονται για την τηλεοπτική σύγκρουση

Οι δύο υποψήφιοι για το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ετοιμάζονται για τη μεγάλη εκδήλωση πριν από την ημέρα των εκλογών. Το τηλεοπτικό debate μεταξύ της Μαρίν Λε Πεν και του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Τετάρτη θα είναι μια σημαντική στιγμή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, καθώς η κούρσα της προεκλογικής εκστρατείας οδεύει προς τη γραμμή τερματισμού.

Ο δεύτερος γύρος τηλεοπτικής αντιπαράθεσης αποτελεί βασικό στήριγμα της γαλλικής προεδρικής παράδοσης, με τους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες δημοσκοπήσεις στον πρώτο γύρο να βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια συζήτηση που συντονίζεται από δημοσιογράφους.

Τόσο ο Μακρόν όσο και η Λε Πεν έχουν πολλά να χάσουν: Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος έχει ισχυρό προβάδισμα ενόψει της αποφασιστικής ψηφοφορίας της Κυριακής, οι υποστηρικτές του γνωρίζουν ότι υπάρχει μικρό περιθώριο εφησυχασμού, δεδομένου του κινδύνου αριστεροί ψηφοφόροι που μένουν μακριά.

Εν τω μεταξύ, η Λε Πεν πρέπει να γυρίσει σελίδα στην καταστροφική απόδοσή της στο debate του 2017.

Αυτό το επεισόδιο άφησε τα σημάδια του: Θεωρήθηκε ευρέως ως μια στιγμή που η ακροδεξιά υποψήφια αποκάλυψε βαθιές προσωπικές ελλείψεις και κάποια ασυνέπεια στην προεκλογική της πλατφόρμα.

Αυτή είναι η τρίτη, και πιθανώς η τελευταία, προσπάθεια της Λε Πεν να αναλάβει την προεδρία και, ενώ η νίκη φαίνεται απίθανη, δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στην εξουσία: η δημοσκόπηση του POLITICO δείχνει ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε με 54% έναντι 46%, ένα πολύ μικρότερο περιθώριο από το 66%-34% το 2017.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μακρόν προσπάθησε να προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους υπενθυμίζοντας τις ψήφους-σοκ του 2016 που οδήγησαν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

«Αν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο… κάντε μια επιλογή», ​​είπε ο Μακρόν.

Στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στις 10 Απριλίου, ο Μακρόν προηγήθηκε 27,8% έναντι 23,1% της Λε Πεν.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 2017, η Λε Πεν απέτυχε να εξηγήσει με σαφήνεια πώς η Γαλλία θα μπορούσε να βγει από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ χωρίς να βλάψει τις γαλλικές επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται σε όλη την ΕΕ και να αποφύγει αυτό που ο Μακρόν κατήγγειλε ως «νομισματικό πόλεμο».

Δεν κατάφερε επίσης να εντυπωσιάσει τους θεατές μπερδεύοντας τον ρόλο του Μακρόν στην πώληση δύο γαλλικών εταιρειών, της SFR και της Alstom. Η Λε Πεν αργότερα απέρριψε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές τρόμαζαν τους ψηφοφόρους.

Αυτή τη φορά, οι οικονομικές πολιτικές της θα τεθούν ξανά υπό έντονο έλεγχο, καθώς έχει υποσχεθεί γενναιόδωρα μέτρα για να ενισχύσει τη δύναμη των δαπανών των απλών Γάλλων, αντί να κάνει εκστρατεία για τα συνήθη θέματα της ακροδεξιάς, τη μετανάστευση και τον νόμο και την τάξη.

Τα μέτρα της περιλαμβάνουν τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα άτομα κάτω των 30 ετών, την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και τη μείωση του στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι επικριτές αμφισβήτησαν πώς θα πληρώσει για αυτές τις προτάσεις, δεδομένου ότι εξαρτώνται από υποθετικές οικονομίες από χαμηλότερη μετανάστευση ή από μια έκπτωση της ΕΕ που δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.

Ενώ η πλατφόρμα εκστρατείας του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για τη Γαλλία, έχει επίσης δεχθεί πυρά επειδή δεν είναι σωστά λεπτομερής, οι αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τα επιδόματά του παρέχουν όντως πηγές εσόδων. Ωστόσο, η απόφασή του να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης ήταν ένα αγκάθι στην εκστρατεία του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προσέλκυση ψηφοφόρων πέρα ​​από τη βασική βάση υποστήριξής του.

Ο πρόεδρος θα πιεστεί για να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα εκείνους που ψήφισαν τον ηγέτη της ακροαριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ότι πρέπει να βγουν την Κυριακή και να τον ψηφίσουν. Ο Μελανσόν εξασφάλισε το 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο και μόνο το ένα τρίτο των υποστηρικτών του λέει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν την Κυριακή, σύμφωνα με έρευνα του κόμματος του Μελανσόν.

Ο Μακρόν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την τηλεοπτική συζήτηση για να ενημερωθεί σχετικά με τις προτάσεις της Λε Πεν να απαγορεύσει τη μουσουλμανική μαντίλα και να αναστείλει τις πληρωμές επιδομάτων για πρόσφατους μετανάστες για να ενθαρρύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους να κινηθούν πίσω του.

Αλλά αντιμετωπίζει άλλα τρωτά σημεία.

Η Λεπέν αναμένεται να επιτεθεί στη στάση του στην εξουσία και στο ιστορικό του στα Ηλύσια.

«Νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του είναι μια βαθιά περιφρόνηση για τους Γάλλους», είπε σε συνέντευξή της στο TF1 την Κυριακή. «Δεν θα χρειαστεί καν να το επισημάνω κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Γάλλοι το κατάλαβαν καλά. Είναι σκληρός».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν προσπαθεί να αποτινάξει τους ισχυρισμούς ότι υιοθέτησε αυστηρή προσέγγιση στις εκλογές, καθυστερώντας την επίσημη υποψηφιότητά του λόγω του ρόλου του στην προσπάθεια να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρνούμενος να συζητήσει το μέλλον της Γαλλίας με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

naftemporiki.gr