Skip to main content

Προλαβαίνει η Ρωσία να τελειώσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου;

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα βόρεια της Ουκρανίας, είχε βρει απήχηση η εκτίμηση ότι η Ρωσία επεδίωκε να τελειώσει τον πόλεμο μέχρι τις 9 Μαΐου, οπότε και γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από σήμερα το πρωί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του, η οποία επικεντρώνεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, και κυρίως στο Ντονμπάς. Γίνεται επομένως εύλογο το ερώτημα: Προλαβαίνει η Ρωσία να καταλάβει το Ντονμπάς μέχρι την ημερομηνία της μεγάλης παρέλασης στη Μόσχα;

Παρόλο που οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου εκτιμούν ότι η επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία θα έχει μεγάλο κόστος για τη Ρωσία, εκτίμηση την οποία στηρίζουν σε μια σειρά παραγόντων, ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ, του Royal United Services Institute (Rusi), υποστηρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είναι απίθανο να προλάβουν μέχρι τις 9 Μαΐου να παρουσιάσουν ένα σημαντικό επίτευγμα, καταλαμβάνοντας την περιοχή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το deadline του Μαΐου έχει πλέον αλλάξει σημασία.

«Είναι εφικτό, αλλά απέχει πολύ από το να διασφαλιστεί», αναφέρει- στο ραδιόφωνο του BBC- απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο αυτής της περιοχής έως τις 9 Μαΐου.

«Ο ουκρανικός στρατός χρειάστηκε να αποσύρει πολλές μονάδες από τις περιοχές που υπερασπίζονται το Κίεβο και οι μονάδες τους είναι πολύ κουρασμένες, και έτσι θα είναι ένας πραγματικά σκληρός αγώνας… οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να σημειώσουν πολλές απώλειες σε αυτόν τον αγώνα (για να αμβλύνουν αυτή την πρόοδο)», προσθέτει, τονίζοντας ότι ενδέχεται να είναι η τελευταία πίεση που θα ασκήσει η Ρωσία προτού προχωρήσει σε μια ανάπαυλα μερικών μηνών για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο πόλεμος θα λήξει τον Μάη, αν και δεν αποκλείει την κατάκτηση του Ντονμπάς ως τότε. Ο Γουότλινγκ θεωρεί ότι το ορόσημο της 9ης Μαΐου έχει μετατοπίσει τη σημασία του για τους Ρώσους. «Δεν είναι πλέον η ημερομηνία κατά την οποία οι Ρώσοι στοχεύουν να κηρύξουν την επιτυχία και τη νίκη. Αντίθετα κινούνται προς κάτι που θα χρησιμοποιήσουν ως σημείο αναφοράς για να κηρύξουν ευρύτερη κινητοποίηση», καταλήγει.

naftemporiki.gr