Skip to main content

Γαλλικές εκλογές: Γιατί ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο αντι-ακροδεξιό μέτωπο

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συντρίψει τη Μαρίν Λε Πέν. Ωστόσο, η επανάληψη του σκηνικού αυτού στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου δεν θα είναι το ίδιο απλή υπόθεση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, σημειώνοντας πως τα χθεσινά αποτελέσματα επαναδιαμόρφωσαν τον εκλογικό χάρτη στη χώρα.

Πλέον ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει στο παραδοσιακό αντι-ακροδεξιό μέτωπο των Γάλλων ψηφοφόρων και θα πρέπει να εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του, εάν θέλει να νικήσει τη Μαρίν Λε Πεν. Παρ’ ότι κατάφερε να κόψει πρώτος το «νήμα» στον χθεσινό πρώτο γύρο της εκλογικής μάχης, βελτιώνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2017, ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να εφησυχάζει: οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ένα μικρό περιθώριο νίκης έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Οι δεξαμενές των ψήφων

Στον α΄ γύρο οι ψηφοφόροι χωρίστηκαν σε τρία μεγάλα στρατόπεδα: αυτό του Μακρόν, της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς. Καταγράφηκε μία μεγάλη «διαρροή» ψήφων από τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ προς το στρατόπεδο της Μαρίν Λε Πεν. Κάποιοι από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών μπορεί να έκαναν το ίδιο. Οι αριστεροί ψηφοφόροι από την πλευρά τους αποφάσισαν ότι ούτε η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, ούτε ο «πράσινος» Γιανίκ Ζαντό θα μπορούσαν να κερδίσουν μία θέση στον δεύτερο γύρο. Έτσι μετατοπίστηκαν μαζικά προς τον Μελανσόν, για να κρατήσουν έναν αριστερό στην κούρσα.

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, οι αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι είχαν «συνασπιστεί» για να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς, στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός «μετώπου της δημοκρατίας».

Αν και οι βασικοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στηρίζουν τον Μακρόν για τον δεύτερο γύρο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι ψηφοφόροι τους θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» τους. Επιπλέον, τα χαμηλά ποσοστά τους δείχνουν ότι η στήριξη αυτή θα έχει μικρό βάρος στην έκβαση της κάλπης.

«Σε επίπεδο πολιτικών, το δημοκρατικό μέτωπο ενεργοποιείται. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι» δήλωσε ο Ματιέ Γκαγιάρ, επικεφαλής έρευνας στην Ipsos Γαλλίας.

Δημοσκόπηση του Ifop που διενεργήθηκε έξω από τα εκλογικά τμήματα στη διάρκεια των χθεσινών εκλογών δείχνει ότι ο Μακρόν θα συγκεντρώσει το 51% της υποστήριξης των ψηφοφόρων σε δύο εβδομάδες, ένδειξη ότι το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» καταρρέει.

Η Λε Πεν έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την πιο επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εστίασε κατά την προεκλογική της εκστρατεία περισσότερο σε ζητήματα κόστους ζωής, προσθέτοντας εμπόδια στον δρόμο του Μακρόν για την επανεκλογή. Σφυγμομέτρηση του Ifop τον Μάρτιο έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους τη βρίσκουν πλέον «τρομακτική». Στην ομιλία της την Κυριακή, σκιαγράφησε τον εαυτό της ως μία ενωτική προσωπικότητα, που θα θεράπευε τις «πληγές» της Γαλλίας και θα σταματούσε το «χάος» που – όπως υποστήριξε – επέφερε ο Μακρόν.   

Μάχη για τις ψήφους της Αριστεράς

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένους τους αριστερούς ψηφοφόρους. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν που ήρθε τρίτος στον α΄ γύρο προέτρεψε τους ψηφοφόρους τους να μην στηρίξουν τη Λεπέν, αλλά δεν πρόσφερε άμεση στήριξη στον Μακρόν, αυξάνοντας την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα κινηθεί το 21% των ψηφοφόρων που τον επέλεξαν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί μπορεί να αποφασίσουν να απόσχουν. «Η πολιτική του Μακρόν… ενίσχυσε την ακροδεξιά», δήλωσε στο Reuters η 27χρονη ψηφοφόρος Λεά Ντριέ, από την προεκλογική έδρα του Μελανσόν. Η ίδια είχε ψηφίσει υπέρ του Μακρόν το 2017 και είπε ότι θα απόσχει στον δεύτερο γύρο.

Άλλοι υποστηρικτές του Μελανσόν είναι ακόμη αναποφάσιστοι. «Θα δω πώς θα κυλίσουν οι επόμενες δύο εβδομάδες. Εάν οι δημοσκοπήσεις λένε 49-51, εκείνη την στιγμή θα ψηφίσω τον Μακρόν» δήλωσε ο 36χρονος Γκιγιόμ Ραφί, από το Μονπελιέ.

Οι υποστηρικτές του Μακρόν λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία από ό,τι πριν από τον πρώτο γύρο, εάν θέλει να «φράξει» τον δρόμο στη Λε Πεν. Ο Μακρόν έχει παραδεχθεί ότι μπήκε στην εκστρατεία πολύ αργά, καθώς έριξε το βάρος στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Μακρόν θα χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια του»

«Στον δεύτερο γύρο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί να σηκώσει τα μανίκια του λίγο περισσότερο από ό,τι στον πρώτο», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Ζεράρ Αρό.

«Τα αντισυστημικά κόμματα έχουν πλέον την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Γάλλων» σχολίασε ο βετεράνος πολιτικός σχολιαστής Αλέν Ντιχαμέλ το βράδυ της Κυριακής. «Αν προστεθούν οι ψήφοι υπέρ της Μαρίν Λεπέν σε αυτές υπέρ του Ερίκ Ζεμούρ και του Νικολά Ντυπόν-Αινιάν, η ακροδεξιά συγκεντρώνει το 33% των ψήφων – επτά μονάδες πιο πάνω από το 2017» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως αν αθροιστούν οι ψήφοι υπέρ της ακροαριστεράς, το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από 50%. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα καταλήξουν να ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για τον ίδιο λόγο που το έκαναν το 2017 – γιατί το να βλέπουν την ακροδεξιά στην εξουσία τούς είναι αδιανόητο. Θα υπάρξουν όμως άλλοι που επιλέξουν αποχή, ή θα ψηφίσουν λευκό ή θα ψηφίσουν Λεπέν. Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος κατά της Λεπέν και η ψήφος κατά του Μακρόν συγκλίνουν. Η πρώτη υποχωρεί και η δεύτερη ανεβαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή τη φορά, ο δεύτερος γύρος δεν πρόκειται να είναι περίπατος» εξήγησε.

naftemporiki.gr