Skip to main content

Ουκρανία: Έχει αλλάξει η διάθεση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά τη Μπούτσα

Οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία συνεχίζονται συνεχώς διαδικτυακά, δήλωσε την Παρασκευή ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει αλλάξει η διάθεση μετά τα γεγονότα στη Μπούτσα.

Την ίδια εικόνα έδωσε χθες η Τουρκία, η οποία έχει πρωτοστατήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες διεκδικώντας το ρόλο του ειρηνοποιού. Σε συνέντευξή του στους Financial Times o εκπρόσωπος τύπου και κύριος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι οι εικόνες νεκρών αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα και η Μποροντιάνκα έχουν επηρεάσει την προθυμία της Ουκρανίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ποντόλιακ ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Ρωσία θα είναι απλώς ένας πόλεμος που αναβάλλεται για το μέλλον και η Ουκρανία δεν το χρειάζεται αυτό.

Σχολιάζοντας την πρόοδο στο πεδίο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα» στα πολεμικά μέτωπα. 

Τέλος, γνωστοποίησε ότι η Ουκρανία εξετάζει τη δυνατότητα απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη δια θαλάσσης. 

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν την κεντρική Μαριούπολη στις 7 Απριλίου, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν θέσεις στα νοτιοδυτικά της πόλης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι ρωσικοί ισχυρισμού, ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί επιβεβαιωμένες αναφορές για μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης από τις 2 Απριλίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες.

naftemporiki.gr