Skip to main content

Η Τουρκία αντιδρά για πρώτη φορά επίσημα και ζητεί έρευνα για την σφαγή στην Μπούτσα

Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πτώματα που βρέθηκαν στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, βορειοδυτικά του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, οι οποίες προκάλεσαν την παγκόσμια οργή.

«Οι εικόνες της σφαγής, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μπούτσα και του Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, είναι συγκλονιστικές και θλιβερές για την ανθρωπότητα», γράφει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο τύπου.

Εκτός από ένα tweet από την Τουρκική Πρεσβεία στην Ουκρανία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η δήλωση της Τετάρτης είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας.

«Η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται για να τερματίσει τέτοιες «επαίσχυντες σκηνές στο όνομα της ανθρωπότητας», καταλήγει η δήλωση.

Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Συμμετείχε σε διαμεσολαβήσεις μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης, με αποκορύφωμα τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

naftemporiki.gr