Skip to main content

Στην Κύπρο η Νούλαντ – Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, καθώς και ζητήματα ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία φθάνει σήμερα στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Νούλαντ πρόκειται να τελέσει το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα. Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη της Οδησσού.

Αύριο Πέμπτη, 7 Απριλίου, η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ, στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ αναμένεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα αναλύσει την πρότασή του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι δεδομένο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσήφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ