Skip to main content

Τελικά σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης;

Στην Κωνσταντινούπολη χθες είχαμε μια πρώτη εξέλιξη που μοιάζει με πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το τέλος του πολέμου. Το Κίεβο διατύπωσε τις πιο ξεκάθαρες ως τώρα προτάσεις του και η Μόσχα υποσχέθηκε ότι θα μειώσει σημαντικά τις δυνάμεις της σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Οι προθέσεις της Μόσχας έχουν τύχει ευρείας δυσπιστίας στην Ουκρανία και τη Δύση, ωστόσο, αποτελούν μία αρχή. Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας, τα οποία όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπο, το gzeromedia καταλήγει πως υπάρχουν σημεία που προκαλούν αισιοδοξία και σημεία που χρίζουν σκεπτικισμού.

Οι θετικές ενδείξεις

  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες. Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπινων ζωών που βρίσκονται με αυτό τον τρόπο σε ισορροπία, κάθε ευκαιρία για ειρήνη πρέπει να επιδιωχθεί.
  • Φαίνεται ότι όντως σημειώθηκε πρόοδος. Οι Τούρκοι οικοδεσπότες λένε ότι στη συνέχει θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Εάν μπορέσουν να συντάξουν ένα προσχέδιο συμφωνίας, η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να μιλήσει απευθείας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Η Ουκρανία έχει προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις. Είναι πρόθυμη να συζητήσει την «ουδετερότητα», μια υπόσχεση να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Φαίνεται επίσης ότι θεωρεί πως το μέλλον της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς, όπου οι αυτονομιστές κήρυξαν την ανεξαρτησία τους, είναι προς συζήτηση.
  • Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι θα «μειώσει δραστικά» τις πολεμικές της επιχειρήσεις κοντά στις πόλεις του Κιέβου, της πρωτεύουσας, και του Τσερνίχιβ. Όποια και αν είναι τα κίνητρά της, μια δέσμευση για μείωση των μαχών σε μια περιοχή μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
  • Αυτές οι παραχωρήσεις υποδηλώνουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν ένα καλό λόγο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον πόλεμο. Και στις δύο πλευρές, χιλιάδες έχουν πεθάνει και δεκάδες χιλιάδες περισσότερες ζωές κινδυνεύουν. Η οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές –η φυσική καταστροφή της Ουκρανίας και οι πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας– μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να σημειώσει νίκη.

Τα σημεία που χρίζουν προσοχής

  • Οι συνομιλίες μπορεί να είναι μια μπλόφα. Οι στρατιωτικοί ηγέτες εξετάζουν τις δυνατότητες της άλλης πλευράς, και όχι τις δηλωμένες προθέσεις της. Η Ρωσία είπε ότι θα κάνει πίσω στο Κίεβο, αλλά ο Πούτιν είχε επίσης πει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.
  • Οι Ρώσοι λένε ότι μια αποχώρηση από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ έχει σκοπό να «τονώσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά πόση εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν οι Ουκρανοί ενώ η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά τις νότιες πόλεις της Μαριούπολης και του Μικολάιβ;
  • Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει στην «ουδετερότητα» χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από άλλες χώρες. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς έχουν προταθεί ως πιθανοί εγγυητές. Θα συμφωνήσει η Ρωσία οι χώρες του ΝΑΤΟ να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας;
  • Η εισβολή του Πούτιν έκανε τον Ζελένσκι εθνικό (και διεθνή) ήρωα. Ωστόσο, δεν θα είναι ακόμα πολιτικά εύκολο για τον ίδιο να διαπραγματευτεί τη γη για την οποία οι Ουκρανοί πολεμούν και πεθαίνουν.
  • Η Μόσχα κατανοεί ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία δεν θα τερματίσει αμέσως όλες τις κυρώσεις της Δύσης στην οικονομία της Ρωσίας ή τα σχέδια για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Αυτές οι ενέργειες έγιναν για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων, όχι απλώς για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
  • Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ο δημοσιογράφος του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ανέφερε την Τρίτη ότι η «εμβληματική εβδομαδιαία εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης» μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ένα εκτενές απόφθεγμα από έναν Ρώσο φιλόσοφο της δεκαετίας του 1930: «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει την Ουκρανία… πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας, ακόμη και ενάντια στη θέληση της Ουκρανίας». Οι ρωσικές ενέργειες και η μετάδοση αυτού του μηνύματος στην κρατική τηλεόραση υποδηλώνουν ότι βασικοί αξιωματούχοι στη ρωσική κυβέρνηση συμφωνούν με αυτήν την ιδέα. Εάν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτελούν εκτροπή.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr