Skip to main content

Ζελένσκι προς Ευρωπαίους: Αργήσατε να αντιδράσετε απέναντι στη Ρωσία

Την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έχει λάβει από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας τη νύχτα στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο σχολίασε ότι η βοήθεια ήρθε αργά, τονίζοντας πως εάν οι αυστηρές κυρώσεις είχαν έρθει νωρίτερα, η Ρωσία δεν θα είχε τολμήσει να προχωρήσει στον πόλεμο. 

«Επιβάλλατε κυρώσεις. Είμαστε ευγνώμονες. Είναι πολύ ισχυρά τα βήματα που κάνατε. Αλλά ήρθαν… λίγο αργά. Υπήρχε μία ευκαιρία να αποφύγουμε τον πόλεμο» είπε με το χαρακτηριστικό ευθύ ύφος του. 

Σημείωσε δε πως θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχε μπλοκαριστεί ο αγωγός Nord Stream 2, τονίζοντας ότι εάν αυτό είχε γίνει η Ρωσία δεν θα προκαλούσε μία κρίση φυσικού αερίου. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών, είπε: «Εδώ σας ζητώ να μην αργήσετε». 

Κατά την ομιλία του ο Ζελένσκι αναφέρθηκε σε πολλές χώρες ονομαστικά. Εξήρε την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Ιταλία για τη στήριξή του, ενώ απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, είπε: «Εμανουέλ, παραγματικά πιστεύω ότι θα μας στηρίξετε». Αναφερόμενος στη Σουηδία επικαλέστηκε την ομοιότητα στα χρώματα της σημαίας, λέγοντας πως «το κίτρινο και το μπλε θα πρέπει πάντα να στέκονται μαζί». 

Δεν δίστασε να επικρίνει ωστόσο και κάποιες χώρες για τη διστακτικότητά τους στη λήψη μέτρων, αναφερόμενος στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία,ενώ βέλη εξαπέλυσε κατά της Ουγγαρίας για την ουδέτερη στάση της. «Εδώ θα είμαι ειλικρινής. Πρέπει να αποφασίσετε με ποιο μέρος θα είστε» είπε στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

naftemporiki.gr