Skip to main content

Burger King: H διαχειρίστρια εταιρεία στη Ρωσία αρνείται να κλείσει τα καταστήματα

Ο ιδιοκτήτης του Burger King είπε ότι η διαχειρίστρια των 800 καταστημάτων του στη Ρωσία «αρνήθηκε» να τα κλείσει, παρά το αίτημά του να αναστείλει τις συναλλαγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Burger King, η οποία ανήκει στο Restaurant Brands International (RBI), δήλωσε ότι ανέστειλε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, τη λειτουργική υποστήριξη και την υποστήριξη μάρκετινγκ για τη ρωσική επιχείρηση.

Η RBI δεν μπόρεσε να κλείσει απευθείας τις δραστηριότητες, όπως έκαναν ανταγωνιστές όπως η McDonald’s, λόγω μιας περίπλοκης νομικής σύμβασης με τον κύριο συνεργάτη δικαιοδόχου της, Αλεξάντερ Κολομπόφ, με τον οποίο διαχειρίζεται την κοινοπραξία στη Ρωσία για μια δεκαετία.

«Επικοινωνήσαμε με τον κύριο χειριστή της επιχείρησης και ζητήσαμε την αναστολή των εργασιών του εστιατορίου Burger King στη Ρωσία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σίαρ, πρόεδρος της RBI, σε δήλωση και επιστολή προς το προσωπικό. «Αρνήθηκε να το κάνει. Θα θέλαμε να αναστείλουμε αμέσως όλες τις λειτουργίες του Burger King στη Ρωσία; Ναί. Μπορούμε να επιβάλουμε την αναστολή των εργασιών σήμερα; Οχι.”».

Η Burger King είναι μια από τις πολλές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Marks & Spencer και των ξενοδοχειακών ομίλων Marriott και Accor, που εμποδίζονται από περίπλοκες συμφωνίες franchise προκειμένου να αποσυρθούν.

Η RBI είπε ότι προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιο 15% της στη ρωσική επιχείρηση. Ο Σίαρ είπε ότι τυχόν κέρδη από την επιχείρηση, και το ιδιοκτησιακό της μερίδιο, έχουν ανακατευθυνθεί στην υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν υπάρχουν νομικές ρήτρες που να μας επιτρέπουν να αλλάξουμε μονομερώς τη σύμβαση ή να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε από τους εταίρους απλώς να αποχωρήσει ή να ανατρέψει ολόκληρη τη συμφωνία», είπε. «Κανένας σοβαρός επενδυτής σε κανέναν κλάδο στον κόσμο δεν θα συμφωνούσε σε μια μακροπρόθεσμη επιχειρηματική σχέση με αδύναμες ρήτρες τερματισμού. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που λέμε ότι είναι μια περίπλοκη νομική διαδικασία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία