Skip to main content

Το παράδοξο της Ευρώπης: Άρση των μέτρων, με έξαρση των κρουσμάτων

Στην Ευρώπη, ένα νέο κύμα Covid φαίνεται να ενισχύεται, τροφοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.2 της Omicron, καθώς οι περιορισμοί υγείας συνεχίζουν να χαλαρώνουν. Αυτό το παράδοξο προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η χώρα είχε καταγράψει 294.931 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες το πρωί της Πέμπτης, αριθμοί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό το ξέσπασμα ανησυχεί τους ηγέτες των κρατιδίων, καθώς ο νόμος για τα υγειονομικά λήγει την ερχόμενη Κυριακή. Θεωρούν το κείμενο που πρόκειται να το διαδεχθεί πολύ χαλαρό. Το κείμενο, που φέρει το αποτύπωμα των Φιλελευθέρων και την προσήλωσή τους στις ατομικές ελευθερίες, αίρει όλους τους περιορισμούς, με εξαίρεση τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ιατρεία.

Μόνο σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημίας, οι περιοχές μπορούν να επαναφέρουν τη μάσκα, να διατηρήσουν τις ελάχιστες φυσικές αποστάσεις και να περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένα μέρη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή κάνει τεστ. Ο νέος νόμος δεν προσδιορίζει, εξάλλου, κανένα όριο για τον καθορισμό των μολυσματικών εστιών ή της συμφόρησης των νοσοκομείων.

Συζητήσεις σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αυτή η στάση είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ανεπαρκής για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος, πιθανότατα το επόμενο φθινόπωρο σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους: μόνο το 76% των Γερμανών έχει λάβει δύο δόσεις και το 58% μια τρίτη δόση. Η πλειοψηφία των ηγετών των κρατιδίων αποφάσισε, σε αυτό το πλαίσιο, να παρατείνει τους ισχύοντες περιορισμούς έως τις 2 Απριλίου, όπως επιτρέπει ο νέος νόμος.

Τα Länder (σ.σ. τα Ομόσπονδα Κρατίδια) φοβούνται, εξάλλου, ότι θα εγκαταλειφθεί η αρχή του γενικευμένου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τέσσερα νομοσχέδια θα συζητηθούν αυτήν την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων δύο υπέρ μιας περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένης υποχρέωσης εμβολιασμού. Μια ποικιλομορφία που καθιστά πιο δύσκολη την απόκτηση οποιασδήποτε πλειοψηφίας.

Στη Γαλλία, επίσης, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά εδώ και δέκα ημέρες, οι περισσότεροι περιορισμοί –το δελτίο εμβολιασμού (passe sanitaire) και η χρήση μάσκας σε πολλά μέρη– έχουν αρθεί από τη Δευτέρα. «Πήραμε τη σωστή απόφαση», υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν αυτή την Τρίτη στο Franceinfo.

Η κυβέρνηση, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις του Ινστιτούτου Παστέρ, πιστεύει ότι η ανάκαμψη της επιδημίας δεν θα υπερφορτώσει τα νοσοκομεία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή επικρίνεται από ορισμένους γιατρούς και επιδημιολόγους, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την τύχη των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία ανέστειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Προσπέρασε η Ασία

Οι περισσότεροι από τους τελευταίους περιορισμούς υγείας θα αρθούν σύντομα και στην Ολλανδία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας την υποχρέωση χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των εξετάσεων πριν από τα γεγονότα. Μετά την ανάκαμψη των λοιμώξεων στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των μολύνσεων έχει επίσης αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου στη Φινλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία. Οι περισσότεροι περιορισμοί υγείας έχουν αρθεί σε αυτές τις τρεις τελευταίες χώρες.

Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ελαφρώς σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει πλέον ξεπεραστεί από την Ασία στον απόλυτο αριθμό νέων μολύνσεων που καταγράφονται κάθε μέρα και από την Ωκεανία για το ποσοστό επίπτωσής της (ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται στον πληθυσμό).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos