Skip to main content

FT: Το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία

Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ρώσων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, υποστήριξαν στους Financial Times με τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Βασικά σημεία

*Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

*Η Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

*Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση από το έδαφος της Ουκρανίας.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- μπορεί ακόμα να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβαν Ρωσία και ρωσόφωνοι το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια δεν απέτρεψε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γείτονός της.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ότι «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας», που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος την Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα αναλάβει τη δέσμευση να μην ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς και να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας, στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, είναι μια πιθανότητα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά» στο να συμφωνήσουν σε «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επανέλαβε την έκκλησή του να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς και να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη ή άλλα μέσα για να αμυνθεί.

«Προτείνουμε ένα «ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας», το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση» εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Ποντολιάκ. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ουκρανία «θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό». Υποβάθμισε ωστόσο τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη απαγορεύεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τις πηγές της εφημερίδας είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Ο Ποντολιάκ είπε ότι «τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον Ποντολιάκ είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. «Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου», κατέληξε.

Δείτε εδώ τι ισχύει με την περιβόητη «ουδετερότητα»

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times