Skip to main content

Την πλήρη κατάργηση των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην ΕΕ ζητούν οι αεροπορικές

Τον τερματισμό των περιορισμών για τον κορωνοϊό ζητούν αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο. Η ACI Europe, η οποία εκπροσωπεί 290 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπουν τα υγειονομικά δελτία ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, χάρη στη γενική ύφεση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κύριοι οργανισμοί αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών το θέλουν, πιστεύοντας ότι η ανοσία αγέλης αρκεί για να επιστρέψει στους κανόνες πριν από την κρίση. «Ο Covid-19, και συγκεκριμένα η παραλλαγή Omicron, είναι πλέον τόσο διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη και η ανοσία του πληθυσμού είναι τέτοια που ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου έχει μειωθεί δραματικά, ειδικά για τους εμβολιασμένους», υποστηρίζουν οι οργανώσεις ACI Europe και Iata σε μια κοινό δελτίο τύπου την Παρασκευή.

Είναι απολύτως λογικό να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί για τις αεροπορικές μεταφορές», λένε οι οργανώσεις. Ζητούν «την κατάργηση όλων των περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών τεστ, της ανάγκης υποβολής πιστοποιητικών εμβολιασμού ή συμπλήρωσης φόρμας παρακολούθησης (PLF)» για σκοπούς εντοπισμού.

Θα ήταν επίσης ζήτημα να μην ζητείται πλέον από τους επιβάτες να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια ενδοευρωπαϊκών πτήσεων που συνδέουν «χώρες όπου η χρήση μάσκας δεν απαιτείται πλέον σε εσωτερικούς χώρους». Η ACI Europe και η Iata επαναλαμβάνουν, όπως και με την εμφάνιση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Omicron στα τέλη του 2021, ότι η επιβολή περιορισμών μετακίνησης σε περίπτωση νέας παραλλαγής είναι περιττή και αναποτελεσματική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, AFP