Skip to main content

Οτάβα: Μετά από 24 μέρες επανήλθε η ηρεμία

Οι αρχές του Καναδά ανέφεραν στα μέσα του πρωινού ότι είχαν συλλάβει 190 διαδηλωτές και ρυμούλκησαν περίπου πενήντα οχήματα, τα οποία για εβδομάδες χτυπούσαν τις κόρνες τους στην Οτάβα, μια πόλη που είναι συνήθως γνωστή για την ηρεμία της.

Ψεκάζοντας τους διαδηλωτές με σπρέι πιπεριού, καταστρέφοντας τις σκηνές και τα αυτοσχέδια «καταφύγια» στα οποία είχαν καταφύγει κάποιοι, η αστυνομία είχε ανεβάσει τους τόνυς στην αρχή του Σαββατοκύριακου, πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να φύγουν οι φορτηγατζήδες.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απομακρυνθεί.

«Μια αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», προειδοποίησαν ωστόσο οι αρχές, διευκρινίζοντας ότι είχαν εγκαταστήσει φράχτες γύρω από το καναδικό κοινοβούλιο για να «διασφαλίσουν ότι το έδαφος που ανακτήθηκε δεν θα χαθεί». Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που κυκλοφορούσε στην περιοχή συνάντησε μόνο λίγους διαδηλωτές την Κυριακή.

Αρνούμενοι να παραδεχτούν την «ήττα» τους, πολλοί από αυτούς διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την πλήρη άρση των περιορισμών κατά του Covid στη χώρα, που είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο. 

Εάν και η ηρεμία φαίνεται να έχει επιστρέψει στην Οτάβα, αυτό το ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, θα μπορούσε ωστόσο να έχει διαρκή αποτελέσματα στις πολιτικές συζητήσεις στη χώρα.

Το καναδικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει εμπνεύσει και άλλους πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας, ιδίως στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Και η αστυνομία στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον προετοιμαζόταν την Κυριακή για την άφιξη μιας συνοδείας φορτηγατζήδων την ώρα της παραδοσιακής ομιλίας του Τζο Μπάιντεν στο έθνος στο αμερικανικό Κογκρέσο, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου. Εν αναμονή, θα εγκατασταθεί ένας φράχτης γύρω από το Καπιτώλιο.

Η Οτάβα δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιήσει τον οριστικό οικονομικό αντίκτυπο αυτής της κρίσης κατά την οποία παρέλυσαν αρκετές βασικές συνοριακές οδούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, αναγκάζοντας πολλά εργοστάσια να αναστείλουν την παραγωγή.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί, που κάποτε υποστήριζαν το κίνημα των φορτηγών, έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτούς τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση για την επίκληση νόμου για μέτρα έκτακτης ανάγκης, που πολύ σπάνια χρησιμοποιείται σε καιρό ειρήνης, δεν σχολίασε και φαινόταν να θέλει να αποφύγει την επιχείρηση εκκένωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Les Echos