Skip to main content

Η «ώρα της αλήθειας» για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε τέλμα λόγω διαφωνιών παρά τη διπλωματία υψηλού επιπέδου το Σάββατο, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς να προειδοποιεί ότι είναι τώρα ή ποτέ να σώσει τη συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την αναζωπύρωση της συμφωνίας του 2015 — η οποία αντάλλαξε την ελάφρυνση των κυρώσεων με περιορισμούς στο πυρηνικό έργο του Ιράν — διανύουν τον 10ο μήνα, με διπλωμάτες να προτείνουν οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι έμποροι ενέργειας παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες, καθώς μια συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή στην παγκόσμια αγορά προμηθειών από το έθνος του Περσικού Κόλπου. Το Ιράν κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου.

«Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και διπλωμάτες υψηλού επιπέδου. «Εάν δεν τα καταφέρουμε πολύ σύντομα, οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να αποτύχουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν παρευρέθηκε επίσης στις συνομιλίες, ο οποίος συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Προέτρεψε τα δυτικά μέρη στις διαπραγματεύσεις να σταματήσουν να παίζουν «διπλά παιχνίδια» σχετικά με το κείμενο και τους όρους μιας ανανεωμένης συμφωνίας.

«Είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία το συντομότερο δυνατό εάν η άλλη πλευρά λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις», είπε. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους».

Τα μέρη της συμφωνίας που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια είχαν σηματοδοτήσει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία — μια διάθεση που αντικατοπτρίζεται στις αγορές πετρελαίου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σχετικά με το τι απαιτείται για να αναχαιτίσει τις ιρανικές πυρηνικές προόδους, οι οποίες του επέτρεψαν να εμπλουτίσει ουράνιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg