Skip to main content

Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Κίνας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά του Πεκίνου, το οποίο κατηγορεί ότι εμποδίζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των οποίων τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την τεχνολογία αιχμής, χρησιμοποιούνται με παράνομο τρόπο από κινεζικές εταιρείες.

Το Πεκίνο εμποδίζει επιχειρήσεις «που έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογίες, όπως η 5G», να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εκτός Κίνας, «όταν τα διπλωμάτα ευρεσιτεχνίας τους χρησιμοποιούνται με παράνομο τρόπο ή χωρίς την αρμόζουσα αποζημίωση, για παράδειγμα από τους κινέζους κατασκευαστές smartphones», υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Από τον Αύγουστο 2020, τα κινεζικά δικαστήρια μπορούν να απαγορεύουν στους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να απευθύνονται σε μη κινεζικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Έκτοτε έχουν εκδοθεί τέσσερις απαγορεύσεις αυτού του τύπου στην Κίνα σε βάρος ξένων κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παρατηρεί η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η παραβίαση μιας τέτοιας απαγόρευσης μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 130.000 ευρώ την ημέρα.

Αυτή η πολιτική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο είναι «εξαιρετικά επιβλαβής για την καινοτομία και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη», επειδή εμποδίζει τις τεχνολογικές επιχειρήσεις της ΕΕ να επωφελούνται από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους δίνουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους και «τις ωθεί να δέχονται δικαιώματα παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης κατώτερα των αγοραίων τιμών», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, «οι Κινέζοι κατασκευαστές ζητούν την επιβολή αυτής της απαγόρευσης των προσφυγών ώστε να έχουν λιγότερο ακριβή, ακόμη και δωρεάν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία», πράγμα που βάζει τους δυτικούς ομίλους σε «εξαιρετικά δυσμενή» θέση.

«Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητούν δικαιοσύνη σε δίκαιες συνθήκες, όταν η τεχνολογία τους χρησιμοποιείται παρανόμως», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η νέα αυτή διαδικασία αρχίζει ενώ η ΕΕ έχει ήδη εμπλακεί σε ένα μπρα-ντε-φερ στον ΠΟΕ με το Πεκίνο, το οποιο κατηγορεί ότι μπλοκάρει λιθουανικές εισαγωγές σε φόντο διπλωματικών εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ