Skip to main content

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική έρευνα για το «Partygate» στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία ολοκλήρωσε την έρευνά της για το λεγόμενο «Partygate» -τα πάρτι που διοργανώθηκαν στην Ντάουνιγκ Στριτ στη διάρκεια της καραντίνας- και τώρα πρέπει να δημοσιοποιήσει σε πόσα άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα – και για ποιους λόγους, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Σκότλαντ Γιαρντ θα δημοσιεύει τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του lockdown, αλλά όχι τα ονόματα των εμπλεκόμενων .

«Για κάθε πάρτι, η Σκότλαντ Γιαρντ  θα δημοσιεύσει τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του lockdown», αναφέρει η «Telegraph», επικαλούμενη επίσημους κύκλους. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της συμμετοχής του σε κάποια πάρτι, δεν χρειάζεται να φοβάται  πάντως ότι θα κατονομαστεί από την αστυνομία. 

Ωστόσο, μια συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ συγκεκριμένα, θα μπορούσε να βάλει τον Τζόνσον σε μπελάδες – εάν επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτήν: τον Νοέμβριο του 2020, αρκετοί καλεσμένοι λέγεται ότι συγκεντρώθηκαν στο διαμέρισμα του Τζόνσον – όχι στις αίθουσες εργασίας της Ντάουνινγκ Στριτ όπως σε άλλα πάρτι. 

Σύμφωνα πάντως με την Telegraph, η υπεράσπιση του Τζόνσον θα στηριχθεί στο γεγονός ότι το γραφείο του είναι και το σπίτι του και ότι συνδυάζονται οι ιδιωτικές συναντήσεις με την εργασία του πρωθυπουργού.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Τζόνσον πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο από τους ερευνητές για την υπόθεση «Partygate», αφού ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πώς δεν θα παραιτηθεί εάν του επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων της πανδημίας.

Πολλοί συντηρητικοί βουλευτές πάντως ,δηλώνουν πώς θα περιμένουν το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας πριν αποφασίσουν εάν θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στον Τζόνσον. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, 15 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις έχουν πλέον καλέσει δημόσια τον Τζόνσον να παραιτηθεί, ενώ κάποιοι βουλευτές φέρεται ότι απέσυραν σιωπηρά την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και υπέβαλαν σχετική επιστολή.