Skip to main content

Ν. Κορέα: Προς χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου έως το τέλος του μήνα

Η Νότια Κορέα θα ξεκινήσει τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίων κατά του COVID-19 αυτό τον μήνα και θα προσφέρει εκατομμύρια επιπλέον σελφ τεστ για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της Όμικρον, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές σήμερα.

Η αύξηση έχει οδηγήσει τα ημερήσια κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ο εκτεταμένος εμβολιασμός, με τις πρώτες ενισχυτικές δόσεις να λαμβάνονται πάνω από το 57% του πληθυσμού των 52 εκατ., έχει βοηθήσει να περιοριστούν οι θάνατοι και οι σοβαρές μολύνσεις.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου θα είναι οι πρώτες που θα λάβουν την τέταρτη δόση, ουσιαστικά μια δεύτερη ενισχυτική δόση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κουόν Ντέοκ-τσέολ σε συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της COVID-19. «Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε τέταρτες δόσεις σε αυτούς που ζουν σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας και άλλους με μειωμένη ανοσία, υπό το φως πρόσφατης αύξησης των μολύνσεων μεταξύ ανθρώπων ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερων», δήλωσε.

Τουλάχιστον 44,22 εκατ. άνθρωποι, ή 86,2% του πληθυσμού, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Τα 54.619 νέα κρούσματα της Κυριακής ανέβασαν τον απολογισμό των μολύνσεων σε 1.405.246, σύμφωνα με την Αρχή Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA).

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε κατά 21 στους 7.102.

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης θα περιλαμβάνουν περίπου 500.000 ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω που ζουν ή εργάζονται σε κέντρα φροντίδας και 1,3 εκατ. άλλους ανοσοκατεσταλμένους, δήλωσε σε ξεχωριστή ενημέρωση η επικεφαλής του KDCA Τζεόνγκ Εουν-κιεονγκ.

Δεν υπάρχει ακόμα σύσταση για πρόσθετο εμβολιασμό ανθρώπων που δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έγινε κυρίαρχη τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση άρχισε να περιορίζει τα δωρεάν τεστ PCR σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Χθες, οι αρχές επέβαλαν για μια περίοδο τριών εβδομάδων περιορισμούς στην χορήγηση σελφ-τεστ για οικιακή χρήση, μειώνοντας τις διαδικτυακές πωλήσεις καθώς και τις πωλήσεις στα φαρμακεία σε πέντε τεστ ανά άτομο σε ένα σημείο πώλησης. Ωστόσο, δεν θα περιοριστεί ο συνολικός αριθμός των τεστ που διατίθενται προς πώληση, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς πιστεύουν ότι τα αποθέματα επαρκούν εάν δεν παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικών αγορών από τους καταναλωτές.

Ο Κουόν είπε ότι περίπου 30 εκατ. πρόσθετα σελφ-τεστ θα δοθούν σε όλη τη χώρα αυτόν τον μήνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες για ελλείψεις. Η κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να προσφέρει 190 εκατ. σελφ-τεστ για τον Μάρτιο, υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτά του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, η Εθνική Συνέλευση υπερψήφισε σήμερα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ασθενείς με COVID-19 να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαρτίου.

Η τροποποίηση του άρθρου που αφορά τις εκλογές έγινε ενώ οι αξιωματούχοι εξετάζουν πώς να αποτρέψουν πιθανή διατάραξη της διαδικασίας λόγω του COVID, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα ψήφου των πολιτών. Οι υφιστάμενοι κανόνες ουσιαστικά απαγορεύουν σε όσους έχουν διαγνωστεί με μολυσματική ασθένεια μετά τις 4-5 Μαρτίου να ψηφίσουν, λόγω της πολιτικής της υποχρεωτικής καραντίνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters