Skip to main content

Ο Ερντογάν μειώνει τον ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, αλλά υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα από 8% στο 1% από τη Δευτέρα, καθώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός σαρώνει τα εισοδήματα των πολιτών.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι από αύριο ο ΦΠΑ στις τιμές του ρυζιού, του κρέατος, των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών, θα μειωθεί κατά 7%. Ο φόρος στο αλεύρι και το ψωμί είναι ήδη 1%. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μειώσουν τις τιμές σύμφωνα με τη νέα μείωση του ΦΠΑ. Υποσχέθηκε επίσης να επιβάλει εκ νέου αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα σε όσους πραγματοποιούν απότομες αυξήσεις τιμών.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει απογειωθεί και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 48,7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.  Από την αρχή του χρόνου, επίσης, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτιναχτεί. Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 50%. Την ίδια ώρα, η λίρα συνεχίζει να χάνει αξία, γεγονός που καθιστά τα εισαγόμενα προϊόντα πιο ακριβά. Η βουτιά της λίρας έχει μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αλλά εξανεμίζει και τις αποταμιεύσεις τους, μετά τις πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ως μέρος της ανορθόδοξης πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

O υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, ανακοίνωσε χθες ένα νέο οικονομικό πακέτο, με στόχο να πείσει τους πολίτες να καταθέσουν στις τράπεζες τον χρυσό που κρύβουν στα στρώματα, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Duvar.

Από τον επόμενο μήνα, οι πολίτες θα μπορούν να παραδίδουν εύκολα και με ασφάλεια τον χρυσό που κρύβουν «κάτω από το στρώμα», στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω τραπεζών και κοσμηματοπωλείων, είπε ο Νεμπάτι σε ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι θα εισαχθούν τρία νέα πακέτα στήριξης, για τους επενδυτές, τις εξαγωγές και τις επιχειρηματικές δαπάνες. «Θα παροτρύνουμε την παραγωγή και τα σημεία πώλησης να συμβάλουν σε μειώσεις τιμών σε εθελοντική βάση και συγκροτούμε μια ομάδα κατά του πληθωρισμού» ανέφερε.

Πτώση Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων πολιτών έχει αυξήσει τη δυσαρέσκεια κατά του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, γεγονός που εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις.

Τελευταία έρευνα της Metropoll έδειξε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης φτάνει πλέον στο 50%, ενώ υποχωρεί η «Λαϊκή συμμαχία» του κυβερνώντος κόμματος AKP με το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Εζέρ Σεντσάρ, επικεφαλής της έρευνας MetroPOLL, δήλωσε στην Cumhuriyet ότι στην πρόθεση ψήφου η συμμαχία της αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 49,7%, ενώ της «Λαϊκής Συμμαχίας» του ΑΚΡ με το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποχωρεί στο 42,1%.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν τονίζει πάντως ότι «δεν είναι ακόμη εγγυημένο ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις εκλογές. Αν και συνεχίζεται η απώλεια ψήφων, το ΑΚΡ εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα και η υποστήριξη προς τον Ερντογάν εξακολουθεί να είναι 7-8 μονάδες υψηλότερη από το Κόμμα ΑΚΡ». Ο Γετκίν, πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet και εκδότης σήμερα της ιστοσελίδας «Yetkinreport», τονίζει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από έναν υποψήφιο, για να ηττηθεί ο Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.