Skip to main content

Ανησυχία στις ΗΠΑ με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 7,5%

Το ποσοστό του πληθωρισμού αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο δραματικά όσο και πριν από 40 χρόνια. καθώς τον Ιανουάριο έφτασε στο7,5%-στην υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 1982, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν μέση αύξηση 7,3%, αλλά για πέμπτη φορά μέσα σε έξι μήνες  ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Τα έξοδα διατροφής, ηλεκτρικού ρεύματος και στέγασης αποδείχθηκαν οι κύριοι παράγοντες στην αύξηση του πληθωρισμού «Μια ματιά στις λεπτομέρειες συνεχίζει να δείχνει σχετικά ευρεία πληθωριστική πίεση στις πιο σημαντικές ομάδες αγαθών», σχολίασαν οι οικονομολόγοι της Commerzbank.

Τα νέα μεγέθη για τον πληθωρισμό εντείνουν τη συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της Fed. Στην τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έδειξε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν από τον Μάρτιο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. «Τώρα όμως ενισχύεται η πιθανότητα για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Ναίμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία AvaTrade. Αναμένει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο.

Πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων

Πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι περισσότεροι επενδυτές ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος από 0,25 έως 0,5% τον Μάρτιο. Ωστόσο, τώρα υπολογίζουν την πιθανότητα μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο σε περίπου 50%. 

Αρκετά μέλη της Fed είχαν πρόσφατα επισημάνει ότι ήταν δυνατή μια πιο σημαντική αύξηση. Σε ομιλία της την Τρίτη, η Λορέτα Μέστερ ester από την περιφερειακή επιτροπή της Fed του Κλίβελαντ, υποστήριξε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2015. «Ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος και η αγορά εργασίας είναι σημαντικά ισχυρότερη», επεσήμανε.

Ο Πάτρικ Χάρκερ, επικεφαλής του γραφείου της Fed στην Φιλαδέλφεια, τόνισε λίγο νωρίτερα ότι  μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, θα απαιτούσε μια πιο επιθετική στάση. Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν δυνατή ήδη από τον Μάρτιο, τόνισε.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε υψηλά δύο ετών

Οι αποδόσεις των ομολόγων, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν – το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς πλησίασε το 2,0% και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος αντανακλά τη συναλλαγματική ισοτιμία για τα κύρια νομίσματα, επωφελήθηκε επίσης από τους αριθμούς, σημειώνοντας άνοδο έως και 0,4% ,στις 95,92 μονάδες.

Η Fed όχι μόνο θέλει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά πριν από αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Fed αγόραζε σποραδικά 80 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε ομόλογα και 40 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε ενυπόθηκους τίτλους (MBS).

Επιπλέον, η Fed σχεδιάζει να μειώσει δραστικά το συνολικό ενεργητικό της, το οποίο είχε αυξηθεί σε σχεδόν εννέα τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτό θα στερούσε ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μπορεί να προχωρήσει σχετικά ήπια και να μην αντικαθιστά πλέον τα χαρτιά που λήγουν με νέα. Όμως, η πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Κλίβελαντ πρότεινε να πουληθούν τα στεγαστικά ομόλογα. Αυτή θα ήταν η πιο επιθετική επιλογή και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ για να επικεντρωθεί ξανά το σύνολο του ενεργητικού της Fed στα κρατικά ομόλογα.