Skip to main content

O ISIS, τα social media και ο «διαδικτυακός εξτρεμισμός»

Πολλοί διαφωνούν με σίγουρα όχι τόσο «ωραίο», αλλά νόμιμο περιεχόμενο που πρέπει να παραμείνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: το καθαρό τρομοκρατικό υλικό (είτε από το Ισλαμικό Κράτος είτε από δυτικούς εγχώριους εξτρεμιστές) πρέπει να αφαιρεθεί και μάλιστα γρήγορα.

Ωστόσο, σε όλο το Facebook, το Telegram και το Twitter, το ISIS διεξάγει μια εξελιγμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να παρακάμψει τα διάφορα εργαλεία ελέγχου περιεχομένου των πλατφορμών, σύμφωνα με έρευνα που κοινοποιήθηκε στο think tank Digital Bridge από το Institute for Strategic Dialogue.

Τι έχει συμβεί

Ομάδες που σχετίζονται με το ISIS δημιούργησαν ψεύτικες ειδήσεις με πεζά ονόματα όπως World News και Media Point, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως νόμιμους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρώσει, συλλογικά, περίπου 80.000 διαδικτυακούς ακολούθους και είχαν engagement (μου αρέσει, σχόλια, κοινοποιήσεις) σε αναρτήσεις που ευνοούν το Ισλαμικό Κράτος, συλλογικά, σε εκατοντάδες χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία από την CrowdTangle, την εταιρεία ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησία Meta. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από το περασμένο καλοκαίρι.

Αλλά αυτό που το ξεχωρίζει από άλλες εκστρατείες παραπληροφόρησης (και υπάρχουν πολλές) είναι ότι οι υποστηρικτές του ISIS έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες στρατηγικές για να παρακάμψουν τους διαδικτυακούς λογοκριτές, ανάλογα με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που στοχεύουν. Στο Facebook, όπου τα εργαλεία περιεχομένου είναι τα πιο εξελιγμένα, έχουν βασιστεί σε ένα πολύπλοκο βιβλίο κωδικών emoji που χρησιμοποιεί ψηφιακές εικόνες αντί για λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την ομάδα τζιχαντιστών. Τα emoji έχουν αντικαταστήσει λέξεις όπως συνοδεία, έκρηξη και όπλο, για παράδειγμα.

Στο Twitter, είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Στα αραβικά, το περιεχόμενο ήταν πιο ανοιχτά υπέρ του ISIS, αναφερόμενοι στους μαχητές ως «στρατιώτες του Χαλιφάτου» και κοινοποιώντας hashtags που συνδέονται άμεσα με την τρομοκρατική ομάδα. Στα αγγλικά, οι λογαριασμοί (και, ειλικρινά, είναι πολύ μικροί από άποψη οπαδών) είναι πιο σιωπηλοί ως προς το πώς αναφέρεται στο ISIS, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηρισμού «τρομοκράτες». Το σκεπτικό; Τα εργαλεία περιεχομένου του Twitter, στα αγγλικά, είναι πιο έξυπνα από αυτά σε άλλες γλώσσες, επομένως οι υποστηρικτές του ISIS πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Ο χαρακτήρας μπαλαντέρ είναι το Telegram όπου η εποπτεία περιεχομένου είναι περιορισμένη, στην καλύτερη περίπτωση. Κανάλια με δεκάδες χιλιάδες μέλη δημοσιεύουν περιεχόμενο που λαμβάνεται απευθείας από επίσημα φερέφωνα του ISIS. Η γλώσσα και οι εικόνες είναι πολύ πιο γεμάτες μίσος από αυτό που βρίσκετε στις πιο mainstream πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Και στα τρία δίκτυα, τα δίκτυα που συνδέονται με τρομοκράτες μοιράζονται το ένα το περιεχόμενο του άλλου για να προσεγγίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινό, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων συνδέσμων για αναρτήσεις γεμάτες μίσος.

«Συνδέονται με ένα ευρύτερο ανεπίσημο οικοσύστημα ειδήσεων του ISIS που έχει βρει συγκεκριμένες τακτικές φοροδιαφυγής, ακόμη και παρά τις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να ευδοκιμήσει και να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε ο Μουσταφά Αγιάντ, εκτελεστικός διευθυντής για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία στο Institute for Strategic Dialogue, ένα think tank που παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό, ο οποίος ανακάλυψε πρώτος τους λογαριασμούς των τζιχαντιστών και μοιράστηκε τα ευρήματά του μαζί μου. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι εντελώς νέο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico